Media: Bankanställda hjälpte ljusskygga kunder

Danske Bank utreds för brott mot penningtvättslagen i Estland. Arkivbild. Bild: Annika Byrde/TT-NTB

Elva anställda i Danske Bank i Estland fick stora utbetalningar från företag misstänkta för att ha tvättat pengar genom banken. Det rapporterar flera danska medier.

I vissa fall handlar det om miljonbelopp som tagits emot av anställda i den nu nedlagda estniska filialen. Bland annat hjälpte vissa av de utpekade anställda till med att öppna konton åt företag som sedan sysslat med ljusskygg verksamhet.

Det är Berlingske, Danmarks Radio (DR) och Politiken som fått tillgång till förhörsprotokoll från estniska myndigheter

De nya uppgifterna bekräftar bilden av att Danske Bank inte bara varit ett redskap för penningtvätt i Estland, enligt Jakob Dedenroth Bernhoft på danska firman Revisor Jura.

– Det bekräftar den bilden jag har fått av de handlingar jag tidigare haft möjlighet att gå igenom, nämligen att Danske Bank i Estland inte enbart missbrukats för penningtvätt, utan var direkt involverad i penningtvätten, säger han till Berlingske.

Mellan 2007 och 2015 passerade över 190 miljarder euro i misstänkta transaktioner genom bankens estniska filial, vilket banken fortfarande utreds för av myndigheter i flera länder.

På måndagen meddelades också att Danske Bank får kritik från den danska finansinspektionen Finanstilsynet för sin hantering av skuldindrivning. Enligt myndigheten har Danske Bank sedan 2004 debiterat pengar från kunder som banken inte har haft rätt till på grund av dåligt fungerande system. Felen uppmärksammades först år 2019. Finanstilsynet ställer nu en rad krav på banken för att åtgärda felen och se till att de inte återupprepas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning