Medellivslängden sjunker i pandemins USA

Kvarlevor efter personer som dött i covid-19 flyttas till en frysbil i Brooklyn i New York. Arkivbild. Bild: Craig Ruttle/TT-AP

Medellivslängden i USA minskade med ett helt år under det första halvåret 2020 och ligger nu på 77,8 år. Covid-19 uppges vara en starkt bidragande orsak.

Amerikaners förväntade medellivslängd ligger nu på samma nivå som 2006, enligt statistik från hälsomyndigheten CDC som återges av medier.

Tappet är det största sedan andra världskriget och en grym påminnelse om coronavirusets framfart. 2019, innan pandemin drog över världen, låg medellivslängden i USA på 78,8 år.

Det är tydligt att USA:s minoritetsbefolkningar – där många lever i fattigdom och med otillräcklig hälsovård – drabbats extra hårt av viruset. Svarta amerikaner tappade hela 2,7 år i medellivslängd under fjolårets första sex månader.

Medellivslängden i USA har ökat sakta men säkert de senaste 40 åren. Mellan 2014 och 2017, då opioidkrisen härjade landet som värst, minskade den dock med ett tredjedels år.

Det är dock inte jämförbart med covid-19, som tagit över 490 000 amerikaners liv det senaste året.

– Vi har tappat ett år i förväntad livslängd, men det ger oss inte en helt sann bild av hur allvarlig situationen är. I själva verket har vi förlorat miljontals livsår, säger Eileen Crimmins, professor vid University of Southern California, till nyhetskanalen CNN.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning