Medelklassen är terroristernas skräck

Det är medelklassens stormtrupper som kommer att bekämpa vår tids stora gissel som gängkriminalitet, segregation och terrorism. För inte ens ondskans krafter kan i det långa loppet stå emot en armé av curlingmorsor och surdegspappor.

Efter de senaste årens terrordåd där segregerade förorter i Europa visat sig vara en grogrund för radikalisering frågar sig många hur man bäst bekämpar terrorgrupper. Vissa vill bomba IS på plats i Raqqa och andra ser till strukturer i samhället som fattigdom och utanförskap.

Det är i det ljuset som det återigen talas om integration som den nya universalmedicinen. Den ska minska arbetslösheten, segregationen och klyftorna. Den ska dessutom få bukt med gängkriminaliteten och krossa terrorismen. Men det talas sällan om vem som ska integreras och på vems villkor.

Lite beroende på hur man mäter så har ungefär 95 procent av invånarna i Stockholmsförorten Tensta utländsk bakgrund. Under många år har medelklassen övergivit flera så kallade utanförskapsområden för andra och "bättre" bostadsorter. Här haltar integrationen eftersom ingen vill bo i ett segregerat område med hög brottslighet och arbetslöshet, allra minst invandrare.

Men kanske kan man vända på den trenden som ett politiskt projekt?

Redan nu finns det gayaktivister som för att motverka homofobin som sprider sig i förorten bosätter sig där och visar sin kärlek öppet. Det här är spjutspetsar som tar upp kampen med hjälp av sin postadress. Men det skulle behövas tusentals andra och särskilt personer ur den djupaste medelklassen.

Precis som den amerikanska senatorn Bernie Sanders brukar orera så är det medelklassen som bär upp och bygger samhället. Den egenkära överklassen ser bara till sitt eget hus och underklassen har få eller inga medel. Bygg alltså nytt åt medelklassen eller ge dem förtur i bostadskön till Tensta.

För vad händer i de nedgångna bostadshus där det nu langas knark om det flyttar in en lagom passivt aggressiv curlingmorsa? Genast dyker det upp arga lappar i tvättstugan om luddet i torktumlaren. Nattsuddarna får påringningar på dörren eftersom "Maximilian inte kan sova i discodunket och har parkourträning i morgon". Den förhärdade gängkriminelle vet att om grannarna har koll på ditt torktumlarludd så har de koll på allt annat.

På förortsdagiset slår surdegspappans krav om det könsneutrala språkbruket "hen" ner som en bomb. Där det tidigare har diskuterats fläskfri kost och separat lek mellan pojkar och flickor får bokstavstrogna muslimer en kallsup. Surdegspappan har naturligtvis inget emot slöjor på småbarn bara pojkarna också inkluderas.

Med en sund och fungerande medelklass kommer också ett helt nytt batteri av krav på omgivningen. Fastighetsägarna hetsas att göra de renoveringar som miljonprogramhusen borde ha genomgått för längesedan, kommunen tvingas satsa på aktiviteter för ungdomar, polisen dras i öronen för att börja patrullera i de så kallade no-go-zonerna. När alla ungdomar springer på innebandyträning och vuxna organiserar bondens dag eller bakluckeloppisar så har ingen tid att radikaliseras.

Det är medelklassen som till slut kommer att besegra terrorismen. Det vet också terrorgrupperna som riktar in sig på mjuka mål och att sprida skräck i vanligt folks vardag, alltså både militanta islamister och våldsbejakande nazister.

Eller är det verkligen så enkelt? Mitt förslag bygger ju helt på fördomar om både Tensta och medelklass. Jag har inte heller nämnt de supersegregerade rika förorterna Djursholm och Danderyd som också är i ett akut behov av integrering.

När en vänsterförening ordnade överklassafari med chartrad buss till tv-kända Solsidan i Saltsjöbaden möttes de av slynglar som kastade ägg, visade upp sina mobiltelefoner och skrek "kommunistfittor". Händelsen har några år på nacken men vete tusan om inte Solsidan fortfarande räknas som en no-go-zon av normala människor.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning