Medelhavsfartyg kapades av migranter – så steg Malta ombord

På den här arkivbilden ses 3 av 47 räddade migranter ombord på det holländskflaggade Sea Watch 3-fartyget utanför Syrakusa på Sicilien. Bild: Lehtikuva/AFP/Federico Scoppa

Det handelsfartyg som kapats av en grupp migranter på Medelhavet har bordats av maltesiska flottan och lagt till i Malta.

Maltesiska specialstyrkor uppges ha säkrat fartyget, som nu ska lämnas över till polis för utredning.

Det var på onsdagen som det Palauflaggade fartyget Elhiblu kapades av migranter, sedan dessa räddats ur Medelhavet utanför Libyens kust. De över 100 migranterna ombord genomförde kapningen sedan de fått veta att de skulle föras tillbaka till Libyen, rapporterar bland andra nyhetskanalen BBC.

Både Malta och Italien har meddelat att fartyget inte kommer att få lägga till i deras länder.

– De (migranterna) är inte skeppsbrutna, de är pirater, twittrar Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega.

Kapningen skedde kort efter att EU fattat beslut att avsluta sin sjöinsats på Medelhavet, det vill säga sätta stopp för de marina enheter som deltar i Operation Sophia.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning