Väyrynen: Jag sparkades på fabricerade grunder

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Paavo Väyrynen säger till sin anhängare att han avskedades från Medborgarpartiet, som han själv varit med och grunda, på fabricerade uppgifter.

Väyrynen säger också att partistyrelsens möte i dag var olagligt. Väyrynens anhängare har nu valt sin egen partistyrelse.

Medborgarpartiets nuvarande partistyrelse gick under lördagen ut med information om att de sparkat ut Väyrynen från partiet.

Orsaken uppges vara missbruk av ett bankkonto och att han använt valfinansieringen fel. Väyrynens verksamhet uppges skada partiet.

Partiets ordförande Sami Kilpeläinen säger till STT att missbruket har att göra med Väyrynens presidentvalkampanj.

En annan orsak uppges vara att Väyrynen vill bli ordförande för ett annat parti, Centern.

– Centern har haft problem med Väyrynens dubbelmedlemskap, och så här löstes frågan. I Medborgarpartiet löser vi saker och ting. Ni kan nu i gott samförstånd kämpa mot varandra i valet, är partiets hälsning till statsministern och Centerbasen Juha Sipilä.

Partistyrelsen fattade beslutet i dag. Enligt Kilpeläinen har beslutet också delgetts Väyrynen själv.

Medborgarpartiet gav inte några fler detaljer om det hävdade missbruket i Väyrynens valfinansiering, men uppger att Väyrynen hade getts flera chanser att korrigera finanserna. Partiet kommer att ge mer information under en presskonferens i Helsingfors på onsdag.

Paavo Väyrynen har ännu inte gett in någon rapport om sin valfinansiering. Flera kandidater gjorde en förhandsanmälan, men inte Väyrynen. Han har tid på sig till den 2 april att redogöra för valfinansieringen enligt laget.

Förändrar läget

Medborgarpartiets beslut försätter Centern i en prekär situation. Centerns partistyrelse har tidigare tagit hjälp av föreningsjuridiska experter, efter att Väyrynen meddelat att han vill utmana Juha Sipilä i Centerns ordförandeval under partikongressen i Sotkamo i juni.

Partistyrelsen pekade på att Väyrynen kunde vara förhindrad att ställa upp i ordförandevalet då han är medlem i ett annat parti. Nu är han det inte längre. Partiet förbereder dock en stadgeändring som skulle hindra också en person som varit medlem i ett annat parti under det senaste året. Ändringen måste godkännas av partikongressen.

Centerns partisekreterare Jouni Ovaska hör av sig till HBL med samma korta kommentar han lade ut på sociala medier.

– Dagens nyheter kring Paavo Väyrynen är förvirrande. Men de påverkar ändå inte förberedelserna inför Centerns partikongress. Styrelsen har gjort sin linjedragning, och stadgeändringarna går vidare. Partikongressen bestämmer.

Artikeln är uppdaterad med partisekreterare Ovaskas kommentar.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning