Medborgarinitiativet Samtycke2018 kräver ny straffrättslig definition av våldtäkt

Hanna-Marilla Zidan leder Vänsterförbundets ungdomsförbund och är ordförande för föreningen Seksuaalinen itsemääräämisoikeus. – Vi måste följa Sveriges exempel och förnya strafflagens definition av våldtäkt, säger hon. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ett nytt medborgarinitiativ, som vill ändra på strafflagens definition av våldtäkt, samlade närmare 8 000 underskrifter på några timmar.

Kampanjen och medborgarinitiativet Samtycke2018 avser att ändra på strafflagen så att en våldtäkt definieras utifrån bristande samtycke och inte genom att granska det våld eller de hotelser som har förekommit. Medborgarinitiativet lanserades på tisdagen och samlade närmare 8 000 underskrifter på några timmar efter publiceringen.

– Vi måste följa Sveriges exempel och förnya strafflagens definition av våldtäkt. De nuvarande kriterierna speglar inte den allmänna rättsuppfattningen, säger ordförande Hanna-Marilla Zidan på föreningen Seksuaalinen itsemääräämisoikeus i ett pressmeddelande.

Kampanjen utgör en del av en större rörelse som jobbar för att främja sexuellt självbestämmande. Kampanjen stöds av en lång rad föreningar, grupperingar och organisationer. Bland andra Amnesty International, Människorättsförbundet, Kvinnosaksförbundet Unionen, #dammenbrister och Regnbågsankan stöder kampanjen.

– Att få bestämma över sin egen kropp är en mänsklig rättighet. Det är hög tid att förnya den finska lagstiftningen så att den respekterar rätten till självbestämmande, säger vice ordförande Iiris Suomela.

Medborgarinitiativet ska överlämnas till nästa regering efter riksdagsvalet i april 2019.

Läs också:

Samtycke i sex självklart

Iiris Suomela leder De grönas ungdomsförbund. I egenskap av vice ordförande för föreningen Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kräver hon nu en ny definition av våldtäkt i strafflagen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning