Medborgarinitiativet om sex och samtycke samlade över 50 000 underskrifter

Bild: TT/KARIN MALMHAV

Bakgrundskrafterna till medborgarinitiativet Samtycke 2018 meddelade på torsdagen att initiativet har samlat över 50 000 underskrifter, en knapp månad före tidsfristen går ut.

Det betyder att initiativet kommer att behandlas av riksdagen.

Kampanjen har fått ny fyr under den senaste veckan, och under det senaste dygnet har initiativet samlat mer än 5 000 underskrifter. För mindre än ett dygn sedan saknades ännu 5 000 underskrifter.

– Nästa steg är att garantera att medborgarinitiativet blir en del av den finska lagstiftningen, skriver kampanjens upphovsmän på Facebook.

De kommer ändå att föra initiativet först till den nya riksdagen, som väljs i april. Det är osannolikt att riksdagen skulle hinna med en grundlig behandling före det, och medborgarinitiativen förfaller vid valperiodens slut.

Enligt initiativtagarna fortsätter insamlingen av underskrifter därför som tidigare, trots att gränsen på 50 000 underskrifter har uppnåtts i god tid innan tidsfristen löper ut den femte december.

– Varje underskrift ger initiativet större tyngd. Därför fortsätter insamlingen av underskrifter, uppger kampanjens frontfigurer.

Samtyckesparagrafen innebär att det krävs samtycke för sex, annars är det våldtäkt. Den nuvarande lagstiftningen fokuserar på våld eller hot om våld, eller hjälplöst tillstånd. Sverige införde samtycke i sexualbrottslagstiftningen i somras.

Kampanjen stöds bland annat av föreningen för sexuell självbestämmanderätt, Amnesty International, Kvinnosaksförbundet Unionen, Kvinnoorganisationernas Centralförbund och Förbundet för Mänskliga Rättigheter.

Här kan du läsa mer om vad samtyckeslagstiftning skulle innebära.

HBL 17.6.2018 Samtyckeslag – det här skulle det innebära

HBL 20.3.2018: Sex utan samtycke blir kriminellt i Sverige

Medborgarinitiativet Samtycke 2018 har samlat in över 50 000 underskrifter. Skärmdumpen är tagen den 15 november. Bild: Skärmdump

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning