Medborgarinitiativ vill införa flygskatt – forskare föreslår att inrikesflygen avskaffas helt och hållet

Flygtrafiken väcker åsikter. Nu samlas det in namn för att införa flygskatt i Finland. Bild: SPT

På torsdagen startade ett medborgarinitiativ som vill sätta politisk press på att införa flygskatt.

Det ska bli stopp på klimatförändringen – Finland behöver en flygskatt. Det anser några miljöorganisationer som på torsdagen lanserade ett medborgarinitiativ.

Initiativtagarna anser att Finland mycket väl kan införa en flygskatt enligt den svenska modellen som gäller både inrikes- och utrikesflyg. Medborgarinitiativet innehåller däremot inget lagförslag, riksdagen får själv bereda lagförslaget om medborgarinitiativet får tillräckligt många namnunderteckningar.

– Flygbranschen växer snabbt och dess utsläpp är stora. Det behövs en kraftigare klimatpolitik för att stoppa klimatförändringen, annars står jorden inför katastrofala förändringar, skriver initiativtagarna i medborgarinitiativet.

Enligt dem är beskattningen av flygbränsle inte i linje med dess miljöpåverkan. Därför anser initiativtagarna att det är motiverat att införa skatt på flygresor.

Korta flygningar är inte snabba

Enligt en färsk undersökning som gjordes vid Jyväskylä universitet skulle det vara möjligt att avskaffa alla inrikesflyg. Tågtrafiken är enligt forskaren Stefan Baumeister mycket miljövänligare – och dessutom inte långsammare om man räknar med säkerhetskontroller och restid till och från flygplatsen.

– Att flyga korta sträckor, under 400 kilometer, släpper ut 18 gånger så mycket växthusgaser jämfört med att åka tåg. Till och med privatbilism är miljövänligare på dessa sträckor för att inte tala om att åka buss, säger Baumeister i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen skulle landets koldioxidutsläpp minska avsevärt om man avskaffade inrikesflygen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning