Medborgarinitiativ mot svenskan tappar mark

Bild: HBL-arkiv

Det senaste medborgarinitiativet mot skolsvenskan förfaller i dag. Den här gången samlade initiativet bara 21 400 röster.

Initiativet som startades den 4 april kräver att svenskan blir frivillig på alla utbildningsnivåer. Men under de sex månader som initiativet är i kraft lyckades man inte samla mer än 21 400 röster enligt kansalaisaloite.fi. I dag förfaller namninsamlingen.

När motsvarande medborgarinitiativ gjordes i fjol nådde man de 50 000 namn som krävs för att riksdagen ska behandla initiativet. Men hos riksdagen blev förslaget nedröstat med god marginal: 134-48.

På Folktinget tolkar folktingssekreterare Markus Österlund det låga deltagandet som att intresset för saken har falnat.

– Riksdagens tydliga ställningstagande i fjol gjorde att folk tappade tron på att saken skulle behandlas på nytt med annan utgång. Men säkert kommer det att göras flera initiativ om en tid. Det är ändå en rätt liten klick som är mest aggressiv mot skolsvenskan, säger han.

Österlund ser också små glädjande tecken på att språkklimatet förbättras.

– En orsak är att många – också finskspråkiga – just nu flyttar till Sverige där arbetsmarknaden drar bättre än i Finland. Då är det lätt att se den konkreta nyttan med svenskan.

När riksdagen röstade ner medborgarinitiativet i fjol öppnade man trots allt för en kompromiss i form av regionala försök att införa frivillig skolsvenska. Förra veckan behandlades ett sådant förslag i Helsingfors stadsfullmäktige på initiativ av Sannfinländarna, men röstades ner. På sin blogg rasar Toni Ahva, ordförande för Sannfinländarnas ungdomsförbunds i Helsingfors, över att flera av dem som röstade emot förslaget hade uppgett att de var för frivillig skolsvenska innan valet. På Ahvas lista finns bland annat flera gröna politiker.

Till HBL säger De grönas gruppordförande Otso Kivekäs att till exempel hans egen helomvändning beror på att regionala försök helt enkelt inte passar i Helsingfors.

– Försök med frivillig skolsvenska kan ha sina goda sidor, men det är nog bättre att testa saken någon annanstans. Helsingfors är en klart tvåspråkig stad, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning