Medborgargarden också i Norge och Estland

Finländska Soldiers of Odin-medlemmar i Joensuu. Bild: Minna Raitavuo

Självutnämnda medborgarvärn som kallar sig Soldiers of Odin har nu dykt upp även i Norge och Estland.

De ser det som sin uppgift att skydda medborgarna mot flyktingar, men myndigheterna i länderna betackar sig för deras tjänster.

I Finland säger sig rörelsen ha 500 medlemmar. De bär svarta jackor med trycket Soldiers of Odin, en vikingahjälm och namnet på orten där de verkar.

Förra lördagen patrullerade Soldiers of Odin i norska Drammen. Norsk polis mötte gruppen och meddelade att deras aktiviteter inte är önskvärda.

– De blev stoppade av polis och förbjöds att gå medborgarvärn. De var inte fler än fem stycken, sade operationsledaren Erik Gunnerød till tidningen VG.

Varken statsminister Erna Solberg (Høyre) eller justitieminister Anders Anundsen (Fremskrittspartiet) uppskattar framväxten av de självutnämnda medborgarvärnen. Bägge betonar att det är polisens uppgift att upprätthålla ordningen.

I Estland, som knappt har tagit emot några asylsökande, uppträdde Soldiers of Odin för första gången i mitten av februari.

"Självutnämnda patrullgäng ökar inte det estniska folkets trygghetskänsla på något vis, snarare motsatsen", kommenterar premiärminister Taavi Roivas på Twitter.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03