"Svensk Assange-medarbetare" gripen i Ecuador – anklagas för att ha försökt destabilisera styre

Wikileaksgrundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London på torsdagen. Bild: TT/AP/Victoria Jones

En svensk som beskrivs som en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assange ska ställas inför en domstol i Ecuador. Mannen har anklagats för att ha försökt "destabilisera" president Lenín Morenos styre.

Mannen som har gripits i Ecuador är anhållen och polisen går igenom hans datorer i utredningsarbetet. Senare under fredagen, lokal tid, kommer det att hållas en häktningsförhandling, uppger Ola Ernberg, Sveriges konsul i Quito, för TV4 Nyheterna.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige om sexualbrottsanklagelserna från 2010.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare. Vid det laget hade de misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – redan preskriberades (i augusti 2015).

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – skulle ha preskriberats i augusti 2020. Men den 19 maj 2017 beslutade överåklagare Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

I början av 2018 beviljade Ecuador Julian Assange medborgarskap, och begärde att han skulle tilldelas diplomatstatus för att han skulle kunna lämna ambassaden utan att riskera att gripas.

USA har enligt obekräftade uppgifter velat ha Julian Assange utlämnad sedan 2010 då Wikileaks publicerade läckt information från det amerikanska försvaret. Bland annat publicerades en video av hur en amerikansk militärhelikopter skjuter mot civila i Irak.

Efter torsdagens gripande stod det klart att USA vill åtala Assange för försök till dataintrång för att komma åt försvarsuppgifter.

– Jag träffade honom tidigare i dag. Han mår fysiskt bra men är chockad och skärrad över situationen, säger Ernberg till tv-kanalen.

Tidigare uppgav Ecuadors ambassad i Sverige för SVT Nyheter att mannen har släppts efter förhör och befinner sig på fri fot i Ecuador.

Svenska utrikesdepartement kunde på fredagskvällen inte svara på om en svensk medborgare över huvud taget har gripits i Ecuador.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har sagt att den gripne mannen har samarbetat med den förre utrikesministern Ricardo Patiño som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012.

– Vi har tillräckliga bevis för att han medverkade i försök att destabilisera regeringen, säger hon

Utpressningsförsök

Samstämmiga medieuppgifter gör gällande att det rör sig om en och samma namngivne svensk, en programvaruutvecklare som bor i Ecuador. Enligt den spanska tidningen El País har inrikesdepartementet även bekräftat identiteten efter att först inte ha gått ut med mannens namn.

Svensken ska ha samarbetat med två ryska hackare i Ecuador och regeringen i Venezuela, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE. Svensken påstås också ha gjort resor med Patiño till bland annat Venezuela.

Den svenske mannen, som är i 30-årsåldern, greps på flygplatsen i huvudstaden Quito när han skulle åka till Japan.

Patiño avfärdar anklagelserna som påhittade. Han var utrikesminister under förre presidenten Rafael Correa, som gav Assange asyl och är mycket kritisk till att denne fick gripas. Efterträdaren Moreno är desto mer USA-vänlig.

TIll Sverige?

Assange fälldes omedelbart för att ha brutit mot villkoren för sin borgen, eftersom han 2012 tog sin tillflykt till ambassaden då det fanns en arresteringsorder från Sverige utfärdad mot honom. Straffet meddelas senare. Men USA begär honom också utlämnad för försök till dataintrång.

Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn anser att regeringen i London inte bör utlämna Assange till USA, rapporterar BBC. Corbyn skriver på Twitter att Assange har avslöjat bevis för amerikanska övergrepp i Irak och Afghanistan.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, vädjar om att Assange ska få en rättvis rättegång och att alla eventuella utlämningar som kan komma att äga rum ska gå korrekt till.

Det är en öppen fråga om australiern på nytt ska begäras utlämnad till Sverige för den våldtäkt han misstänks för här. Förundersökningen ansågs inte kunna bedrivas vidare 2017 då den lades ned, men åklagare överväger nu att återuppta den på begäran av målsägarbiträdet för den kvinna som misstänks ha våldtagits.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning