Medaljkalas – fyra blåvita medaljer i Berlin-EM

Leo-Pekka Tähti inledde EM med seger på 200 meter.Bild: Lehtikuva/Harri Kapustamäki

Leo-Pekka Tähti var i rekordfart på 200 meter.

Friidrotts-EM i Berlin var ett bottennapp för Finland, som blev utan medalj för första gången sedan 1966. Men parafriidrotts-EM inleddes med ett blåvitt medaljregn – Finland tog hem fyra medaljer på den första tävlingsdagen i Berlin.

Leo-Pekka Tähti glänste då han tog en suverän seger på 200 meter rullstol i klassen T54. Han slog tvåan Kenny van Weeghel med nästan en sekund och satte det nya EM-rekordet 24,74.

– Utan tvekan karriärens bästa tvåhundring. Stort. Det var nog en överraskning att det blev så stor skillnad, säger Tähti som tog sin 24:e mästerskapsmedalj och som fortfarande har tre sträckor kvar i Berlin.

Toni Piispanen tog silver på 100 m i T51 med tiden 23,44. 200 meter har fungerat bättre för honom då han haft problem med starten.

– Efter 20 meter började det rulla i gång. Jag är nöjd och silvret smakar bra. Nu blir det några träningar så går nog fredagens tvåhundring bättre, säger Piispanen.

Amanda Kotaja var trea på 200 m i T54 med 31,62. Det är inte hennes paradsträcka, utan hon är som bäst på 100 m där hon har två raka VM-guld.

– Kurvan gick mycket bra, men krafterna räckte inte riktigt till slut.

I T11-klassen för synskadade vann Ronja Oja brons med resultatet 426 cm. Hon var inte nöjd utan riktade blickarna mot torsdagens 100 m.

– Jag siktade på ett rekord, över 450 cm. Men helheten fungerade inte i dag. Jag har kanske tävlat för lite i sommar.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00