Medaljkalas – fyra blåvita medaljer i Berlin-EM

Leo-Pekka Tähti inledde EM med seger på 200 meter. Bild: Lehtikuva/Harri Kapustamäki

Leo-Pekka Tähti var i rekordfart på 200 meter.

Friidrotts-EM i Berlin var ett bottennapp för Finland, som blev utan medalj för första gången sedan 1966. Men parafriidrotts-EM inleddes med ett blåvitt medaljregn – Finland tog hem fyra medaljer på den första tävlingsdagen i Berlin.

Leo-Pekka Tähti glänste då han tog en suverän seger på 200 meter rullstol i klassen T54. Han slog tvåan Kenny van Weeghel med nästan en sekund och satte det nya EM-rekordet 24,74.

– Utan tvekan karriärens bästa tvåhundring. Stort. Det var nog en överraskning att det blev så stor skillnad, säger Tähti som tog sin 24:e mästerskapsmedalj och som fortfarande har tre sträckor kvar i Berlin.

Toni Piispanen tog silver på 100 m i T51 med tiden 23,44. 200 meter har fungerat bättre för honom då han haft problem med starten.

– Efter 20 meter började det rulla i gång. Jag är nöjd och silvret smakar bra. Nu blir det några träningar så går nog fredagens tvåhundring bättre, säger Piispanen.

Amanda Kotaja var trea på 200 m i T54 med 31,62. Det är inte hennes paradsträcka, utan hon är som bäst på 100 m där hon har två raka VM-guld.

– Kurvan gick mycket bra, men krafterna räckte inte riktigt till slut.

I T11-klassen för synskadade vann Ronja Oja brons med resultatet 426 cm. Hon var inte nöjd utan riktade blickarna mot torsdagens 100 m.

– Jag siktade på ett rekord, över 450 cm. Men helheten fungerade inte i dag. Jag har kanske tävlat för lite i sommar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning