Supernöjda JVM-silvermedaljören Leveelahti: "Det här är svinbra!"

Helena Leveelahti öppnade Finlands medaljkonto i U20-VM i Tammerfors. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Helena Leveelahti satte fart på festen i Tammerfors med en diskusbåge som bar hela vägen till silver och hemmanationens första medalj i U20-VM.

Åskådarna väntade otåligt under de sista omgångarna i damernas diskusfinal. Nästhögst uppe på resultattavlan stod namnet Helena Leveelahti och resultatet 56,80 – nytt finskt juniorrekord. En efter en misslyckades rivalerna med att slå till med en lika lång båge som Leveelahti och då speakern yttrade ordet "medalj" inleddes festen.

Under de avgörande stunderna såg Leveelahti lugn ut men inombords var det nästan kaotiskt.

– Huh, pulsen var över tvåhundra och jag var jättenervös. När de sista medtävlarna skulle kasta tänkte jag bara "oh my god, nu kommer de där två och kastar längre och tar min medalj", säger Leveelahti.

– Det här gick helt enligt manuskriptet. Jag är väldigt stolt över mig själv.

"Här kommer jag!"

Enligt manuskriptet skulle Leveelahti med första kastet säkra en plats bland de åtta bästa som får kasta alla sex omgångar, vilket hon gjorde. 51,89 hade räckt till en sjätteplats i finalen men i andra omgången slog hon till med ett kast som förbättrade hennes personbästa med 1,78 meter.

– Jag hade förväntat mig ett resultat i den stilen men inte riktigt så där bra. Jag är supernöjd med mig själv just nu.

Jättekastet var ingen skräll. I kvalet kastade Leveelahti nästan 55 meter och formen kändes bra.

– Det var ett lätt kast. Jag såg genast då diskusen lämnade min hand att det kommer att gå långt. När jag såg var den landade var jag helt i lågor. Jag tänkte att nu har jag en chans att slåss om medalj och visa åt finländarna att "jaaa, här kommer jag!"

Juniorvärldsmästare blev Moldaviens Alexandra Emilianov som kastade 57,89.

– Jag kunde ha kastat så långt. Men en andraplats, va? Det här är svinbra! utbrister Leveelahti.

Leveelahti blickar upp mot läktaren med Finlands blåvita flagga lindat runt sig. Hon tar in den fina stämningen som råder på Ratinastadion.

– Jag har aldrig sett ett liknande publikstöd. Det är alldeles härligt att vara här. Min mamma står där bakom och några släktingar är också här någonstans, säger hon och pekar mot läktaren.

Kalevaspelen, Berlin, Tokyo

Nästa tävling för den färska JVM-medaljören blir Kalevaspelen i Jyväskylä. Hennes silverresultat ger henne också en biljett till EM i Berlin.

– Jag åker till Berlin om de tar med mig till laget. Där ska jag kasta ännu längre. Och snart kommer ju OS i Tokyo dit jag åker för att nå resultat, säger Leveelahti.

Men först ska det firas. På plats i Tammerfors och så hemma i Virdois.

– Först ska jag äta och så får vi se vad kvällen har med sig. Hemma kan det hända att de ordnar något större partaj. Vi får se, säger Leveelahti glatt.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning