Medaljerna utom räckhåll – gäller att se framåt

Maria Huntington är ett finländskt framtidslöfte inom friidrotten. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

"Realistiskt sett motsvarar en final en medalj för Finland."

Fem finska rekord och en friidrottssäsong som lovar betydligt mer i framtiden. Men VM i Doha kan bli Finlands sämsta någonsin hittills.

För två år sedan i London var Tero Pitkämäki den enda finländaren bland de åtta bästa med sin femte plats i herrarnas spjut. Då deltog Finland med endast tretton idrottare.

Redan nu står det klart att Finlands trupp blir betydligt större. Sjutton är redan klara för VM i Doha och truppen kompletteras sannolikt med åtminstone fem idrottare. Tidsfristen för att klara VM-gränsen går ut vid midnatt på fredag och VM kör i gång om tre veckor.

Bland VM-resenärerna finns verkliga skrällnamn som Ella junnila och Taika Koilahti. Superlöften som kan bli hur bra som helst i framtiden.

Men det krävs ett mirakel för att någon av finländarna ens ska lyckas upprepa Tero Pitkämäkis prestation för två år sedan och vara bland de fem bästa i sin idrottsgren. Oliver Helander ligger bäst till i världsrankingen med sin tionde plats, men han är för tillfället skadad. Hans årsbästa 86,93 är hyfsat, men i en ranking av de femtio längsta kasten i världen i sommar räcker det till en 25:e plats, och hans näst bästa kast, 84,84, är på 61:a plats. Antti Ruuskanen har mästerskapsrutinen, men han har också dragits med en hälskada, och hans enda hyggligt långa kast, 85,15, kastade han i juni i Raseborg.

Finlands mest omtalade friidrottare i sommar är säkert Annimari Korte, som putsade det finska rekordet på korta häcken till 12,72. Hon ligger på delad 59:e plats i världsrankingen. Framför henne är dock 35 amerikaner, 16 jamaicaner och 4 nigerianer, vilket innebär att hon i praktiken är topp tio bland VM-deltagarna. Varje land får delta med tre idrottare i respektive gren.

Realistiskt sett motsvarar en final en medalj för Finland. Nivån är bara så hög i ett friidrotts-VM. Däremot lovar sommarens resultat ytterst bra för nästa års EM och framtida VM och OS, för många av de idrottare som slagit igenom i sommar – Junnila, Koilahti, Krista Tervo, Maria Huntington – är sådana som kommer att kunna utvecklas väldigt mycket under de närmaste åren. Det är förstås en klen tröst då exempelvis grannländerna Norge och Sverige har flera guldfavoriter i Doha, som Karsten Warholm, Jakob Ingebrigsten, Daniel Ståhl och Armand Duplantis.

Marcus Lindqvist Reporter

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning