Medaljerna utom räckhåll – gäller att se framåt

Maria Huntington är ett finländskt framtidslöfte inom friidrotten. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

"Realistiskt sett motsvarar en final en medalj för Finland."

Fem finska rekord och en friidrottssäsong som lovar betydligt mer i framtiden. Men VM i Doha kan bli Finlands sämsta någonsin hittills.

För två år sedan i London var Tero Pitkämäki den enda finländaren bland de åtta bästa med sin femte plats i herrarnas spjut. Då deltog Finland med endast tretton idrottare.

Redan nu står det klart att Finlands trupp blir betydligt större. Sjutton är redan klara för VM i Doha och truppen kompletteras sannolikt med åtminstone fem idrottare. Tidsfristen för att klara VM-gränsen går ut vid midnatt på fredag och VM kör i gång om tre veckor.

Bland VM-resenärerna finns verkliga skrällnamn som Ella junnila och Taika Koilahti. Superlöften som kan bli hur bra som helst i framtiden.

Men det krävs ett mirakel för att någon av finländarna ens ska lyckas upprepa Tero Pitkämäkis prestation för två år sedan och vara bland de fem bästa i sin idrottsgren. Oliver Helander ligger bäst till i världsrankingen med sin tionde plats, men han är för tillfället skadad. Hans årsbästa 86,93 är hyfsat, men i en ranking av de femtio längsta kasten i världen i sommar räcker det till en 25:e plats, och hans näst bästa kast, 84,84, är på 61:a plats. Antti Ruuskanen har mästerskapsrutinen, men han har också dragits med en hälskada, och hans enda hyggligt långa kast, 85,15, kastade han i juni i Raseborg.

Finlands mest omtalade friidrottare i sommar är säkert Annimari Korte, som putsade det finska rekordet på korta häcken till 12,72. Hon ligger på delad 59:e plats i världsrankingen. Framför henne är dock 35 amerikaner, 16 jamaicaner och 4 nigerianer, vilket innebär att hon i praktiken är topp tio bland VM-deltagarna. Varje land får delta med tre idrottare i respektive gren.

Realistiskt sett motsvarar en final en medalj för Finland. Nivån är bara så hög i ett friidrotts-VM. Däremot lovar sommarens resultat ytterst bra för nästa års EM och framtida VM och OS, för många av de idrottare som slagit igenom i sommar – Junnila, Koilahti, Krista Tervo, Maria Huntington – är sådana som kommer att kunna utvecklas väldigt mycket under de närmaste åren. Det är förstås en klen tröst då exempelvis grannländerna Norge och Sverige har flera guldfavoriter i Doha, som Karsten Warholm, Jakob Ingebrigsten, Daniel Ståhl och Armand Duplantis.

Marcus Lindqvist Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning