Med Tuohimaa i mål vinner IFK – "Bara segrarna som spelar någon roll"

Frans Tuohimaa har höjt sin nivå sedan början av säsongen. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

IFK-målvakten Frans Tuohimaa är i kanonform. Sedan förlusten i oktober mot sin förra klubb SaiPa har Tuohimaa gått segrande ur nio av tio matcher.

Efter en något trevande start på säsongen har Frans Tuohimaa visat varför han värvades till IFK inför den här säsongen.

I samma takt som han höjt sin nivå har han spridit ett enormt lugn kring sig på isen. Backarna ser ut att ha vuxit minst en decimeter då Tuohimaa agerat lugnet själv mellan stolparna och också anfallarna ser ut att njuta av situationen där man har en mur i målet.

I sina första 10 matcher i IFK-målet blev det två segrar – under de följande 10 har det blivit nio segrar. Sedan den 25 oktober har Tuohimaa spelat tio matcher och enda förlusten kom mot Kärpät i Uleåborg. Och bara en gång har han släppt in mer än två mål.

Det råder inget tvivel om vem som är målvaktsetta i IFK för tillfället.

– Hur tråkigt det än låter handlar det om självförtroende och hårt arbete, säger Tuohimaa.

28-åringen säger att han hela tiden haft en stark tro på det egna spelet och på lagets kapacitet. Och han säger att den starka formen inte handlar om några förändringar i det egna spelet utan på en kvalitativ vardag.

– Det viktiga är inte om jag räddar tio eller fyrtio skott eller om jag håller nollan eller släpper in fem puckar. Det enda som spelar någon roll är att vi vinner.

Och vinner gör laget. Efter segern över HPK på tisdagen har laget klättrat till trea i tabellen och samtidigt anmält sig som den kanske största utmanaren till Kärpät.

– Den här matchen visade hur mogna vi är i vårt spel. Vi tappade 3–0 till 3–2 men ändå lyckades vi hålla lugnet och gav inte HPK många lägen på slutet, säger Tuohimaa.

HIFK–HPK 3–2 (1–0, 1–0, 1–2)

1: 8.09 Jere Sallinen (Iikka Kangasniemi-Joonas Järvinen) 1–0.

II: 31.14 Teemu Turunen (Sebastian Dyk-Otto Paajanen) 2–0.

III: 47.12 Dyk (Turunen) 3–0, 50.08 Santeri Lukka (Valtteri Puustinen-Markus Nenonen) 3–1, 51.39 Tommi Tikka (Tommi Nikkilä-Jere Innala) 3–2.

Mv: Frans Tuohimaa IFK 4+6+7=18, Rasmus Reijola HPK 4+3+1=8.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning