Med Tanzania som lekplats

Niels (Carsten Bjørnlund) och sonen Christian (Anton Hjejle) i Tanzania. Bild: Aske Foss

Det danska dramat Liberty kretsar kring en grupp nordbor som förverkligar sig själva i 80-talets Tanzania.

Liberty, Yle Fem 19.50

Den danska dramaserien Liberty (Danmark, 2018) tar oss till Tanzania i slutet av 1980-talet. Serien baserar sig på Jakob Ejersbos roman med samma namn.

Här möter vi ett gäng nordbor som av olika orsaker tagit sig till den afrikanska kontinenten, antingen för att förverkliga sig själv genom biståndsarbete eller genom nykolonialistiskt lyxliv. Eller bägge samtidigt.

Niels Knudsen (Carsten Bjørnlund) försöker idealistiskt bilda ett andelslag för bommullsbönderna i trakten, ett projekt som hela tiden hotas av korruption och misstänksamhet. Hans fru Kirsten (Sofie Gråbøl) är sjuksköterska och planerar jobba på det lokala sjukhuset för att sedan ansluta sig till Läkare utan gränser. Hon anländer tillsammans med deras nyfödda dotter och tonårssonen Christian (Anton Hjejle).

Jonas Larsson (Magnus Krepper) driver ett framgångsrikt sågverk som byggts upp med hjälp av svenska biståndspengar. Men pengarna har snarast gått i egen ficka och familjen Larsson lever flott med tjänstefolk och moraliskt förfall. Där Niels drivs av en stark ideologi drivs Jonas av ett mindervärdeskomplex gentemot sin far. Han är främst intresserad av pengar och framgång, och att fadern äntligen ska investera i hans sågverk och såldes bekräfta honom. Hans fru Katrina (Connie Nielsen) dricker främst drinkar och reder upp sin mans taffliga affärshärvor.

På plats finns också det finländska paret Asko (Antti Reini) och Tita (Alma Pöysti). Asko jobbar och tillbringar tid med sin älskarinna medan Tita tröstar sig med Larssons springpojke Marcus (Charlie Karumi).

Christian blir snabbt vän med Marcus som introducerar honom till gräs och reggae. Christian vill uppleva Tanzania på riktigt, han har inget till övers för den äldre generationens kolonialistiska leverne. Marcus gör å sin sida allt för att få tillträde till den vita överklassen. En längtan som är dömd att misslyckas – här lever nämligen rasismen väl och våra nordbor ser inte den lokala befolkningen som jämlikar.

Men snart rämnar det mesta, både privat och professionellt.

Liberty stoltserar med namn som Connie Nielsen och Sofie Gråbøl och det välspelade dramat visar smidigt den rasism som genomsyrar även de mest välmenande karaktärerna och deras handlingar, och hur idén om att "hjälpa" ofta är djupt kopplad till maktutövande och förtryck. Men intresset för dessa hopplösa människors tillkortakommanden avtar. Nordbor som beter sig som att Tanzania är deras privata lekplats – serien måste gräva djupare än så.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning