Med stadskartan som målarduk: Kasper Strömman kuraterar stadcykelkonst

Kasper Strömman är förutom internetpersonlighet och Årets Grafiska Designer 2013 också en entusiastisk cyklist i alla väder. Bild: Nora Sayyad

Ett nytt konstprojekt utnyttjar gps-teknologi för att släppa loss stadscyklarnas kreativitet.

Det är en mulen och småregnig dag i Kampen, men de klargula stadscyklarna slår an en fin kontrast mot det grågröna. Efter de senaste veckornas tidvis tryckande värmevåg känns det som perfekt väder för en cykeltur.

Dagens pedaltramp sker inte bara för motionens skull. HBL har kommit till Norra Järnvägsgatan för att träffa Kasper Strömman, Årets Grafiska Designer 2013 och sedermera allmänt känd som lustig internetpersonlighet och också som ivrig cyklist. Han är också domare för Alepas nya konstkampanj och -tävling Fillart.

Idén är enkel: med hjälp av en stadscykel och ett gps-spårningsprogram som till exempel Sports Tracker som använder satellitpositionering för att märka ut din rutt på en karta via smarttelefonen, kan vem som helst som nöjescyklar omkring i staden "rita en bild" som sedan laddas upp på Instagram under hashtaggen #AlepaFillART.

Favoriter kan vinna pris

– Man kan se det som att cykeln är ens pensel, och staden ens målarduk säger Strömman och tillägger efter en paus: Hmm, det var definitivt inte sista gången jag drar till med den liknelsen.

Strömman kommer regelbundet att gå igenom bidragen på Instagram och välja ut sina favoriter. Några utvalda vinnare kan komma att belönas med priser, som till exempel en cykelhjälm med inbyggda blinkande trafikljus. Kampanjen kommer att kulminera under konstens natt då första priset, en klargul Jopo-cykel, delas ut till det allra snyggaste bidraget.

Efter ett kort informationsmöte är det dags att trampa i väg. Vi är utlovade en kort inledningsrunda i dag som ändå kommer att producera ett konstverk som passar ihop med dagens tema. I cykelkorgarna skumpar påsar från sponsorn Alepa som förutom matsäck också innehåller regnmantlar ifall elementen blir för svåra på färden. Vi svänger in på Arkadiagatan och trampar upp mot begravningsplatsen medan Strömman underhåller oss med små oneliners och filosoferingar om konst, cykelkultur och urban infrastruktur.

Att skapa och njuta

Vi deltagande medierepresentanter uppmanas att under cykelturens gång försöka gissa vad det är vi skapar, men det är förvånansvärt svårt att visualisera exakt även om det nog tycks röra sig om en enkel figur med många raka sträckor. Då vi återvänder till vår startpunkt får vi också chansen att njuta av ett av stadens relativt nya tillägg till cykelinfrastrukturen, nämligen Banan. Då jag beundrar graffitikonstverken som susar förbi på de fuktiga betongväggarna känns det som en fin samverkan: att få både skapa och njuta av olika sorters urban konst medan man samtidigt rör sig i stadsrummet.

Då vi avslutar vår runda på samma ställe som vi började avslöjas också hur vårt konstverk relaterar till dagens tema. Ur matsäckspåsen fiskar Strömman nämligen upp en klassisk triangelsmörgås med skinka och ost. Då han sedan halar upp smarttelefonen och visar siluetten vi precis cyklat efter behövs knappast några fler förklaringar.

– Det här är den bästa sortens konst, för den relaterar till någonting konkret ... och gott! Tro mig, jag har studerat konstvetenskap, säger Strömman med ett småleende, men det är svårt att säga exakt hur ironisk han är.

Resultatet av dagens utfärd blev en enkel men stilren form som representerar dagens matsäck triangelsmörgåsen. Bild: Nora Sayyad

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning