Med rätt inställning kommer du långt

Lär bli dyrt. HIFK kan räkna med dryga böter för bengaler, smällare och planinvasion. Bild: Jussi Nukari

Inställningens seger över materialet. Så löd Ville Salmikivis analys efter en historisk derbyseger.

Salmikivi som i allra högsta grad låg bakom segern då han elegant stal bollen av Rafinha för att sedan frispela Pekka Sihvola. Det målet betydde 2-0 och trots en reducering av skyttekungen Alfredo Morelos och fullständig panik framför Tomi Maanojas mål i slutminuten räckte det till tre poäng.

Sihvola var inne på samma linje som Salmikivi om inställningens betydelse. Och det är lätt att hålla med.

För visst kändes det som att HIFK ville lite mera, var lite mera sugna på segern än HJK som tycks ha tappat formen helt och totalt nu då säsongens viktigaste matcher spelas. Fyra förluster på de fem senaste matcherna talar sitt tydliga språk.

Visst har HJK skadeproblem, precis som i fjol, men det räcker liksom inte riktigt som förklaring för den största och rikaste klubben i Finland. Kanske skäl att i vinter än en gång se över tränings- och tänjningsmängder i HJK för något måste ju göras mindre bra då sjukstugan verkar svämma över av spelare.

– Vi försvarade sämre än HIFK anföll. HIFK gjorde en bra match och vann välförtjänt. Vi var för dåliga i avsluten och de sista passningarna, löd tränaren Mika Lehkosuos analys.

Inramningen var festlig, snudd på elektrisk och HIFK får förbereda sig på att betala mera böter än någonsin tidigare. Bengaler och smällare i mängder avrundades då supportrarna stormade planen efter att Antti Munukka, som inte fick några nya vänner i HJK-klacken, blåst i sin pipa för sista gången. Dylikt ses inte med blida ögon på Bollförbundet men det HIFK-trogna folket verkade ta det med ro.

– Den här gången var det nog värt det, sade den förra ordföranden Kimmo Niemistö.

Polisen hade fullt upp och fick föra ett antal personer till stationen bredvid för att lugna ner sig över kvällen eller natten. En högriskmatch i fint väder på en fredagskväll innebär alltid större risker för kollektiva härdsmältor. Det låg liksom i luften att det skulle bli pyroteknik för hela slanten HIFK-ändan. Intressant att se vilka följderna blir.

Ett stort steg mot nytt kontrakt för HIFK, ett stort steg för att missa ett andra guld i följd för HJK. IFK har bara förlorat en av sina sju senaste matcher.

En av hjältarna. Pekka Sihvola fanns överallt på planen. Bild: Jussi Nukari

Det fanns många hjältar hos de stjärnprydda som slog HJK för första gången på 44 år.

– Jag har spelat fotboll i Helsingfors hela mitt liv men aldrig spelat för HJK. De har alltid varit något speciellt att möta dem. Men det här är nog det mäktigaste jag varit med om, säger Salmikivi innan han springer in i HIFK:s omklädningsrummet där festen är i full gång. Tipset är att det blev en sväng i Helsingforsnatten efter derbybragden.

Matchens giganter? Fanns några som verkligen höjde sig över mängden. Tuomas Aho? Sanslöst säker i sitt brytningsspel. Spelar enkelt och gör väldigt få misstag. Nmaemeka Anyamele som i sin offensiva kantroll kan utnyttja sin snabbhet och finfina teknik på bästa möjliga sätt. En lirare. Vilken framspelning till Juho Mäkeläs 1-0.

Mika Väyrynen som sin vana trogen knappt slog en boll fel. Definitivt höstens spelare i ligan och än en gång ställer man sig frågan: Varför ville inte HJK ha honom. Nu körde Väyrynen och hans vapendragare stundtals över Annan och Onovo. Väyrynens betydelse för HIFK:s uppryckning kan inte betonas nog. Så mjuk i sina rörelser och den blicken och lugn. Borde rymmas med i landslaget i den här formen.

Pekka Sihvola. Inre nog med att han satte segerbollen, han jobbade som ett djur i båda riktningarna. Vet inte hur många gånger han stal bollen av en HJK-spelare men det hände ofta.

– Man känner inte mjölksyra i matcher som dessa. Inramningen är så otrolig att du inte blir trött. Våra fans är fantastiska, säger matchhjälten.

Antti Muurinen har fått fason på HIFK:s defensiv som sannerligen är svår att luckra upp. Och då alla jobbar kopiöst kommer resultaten. Stämningen är alldeles tydligt på topp i Kamratlägret då tre matcher återstår att spela. Inter flåsar ännu i nacken men hjälper KuPS till på söndag är Muurinens mannar ytterligt nära nytt kontrakt.

HJK lämnade dörren på vid gavel då det gäller guldstriden. Nästan så att man lade fram dörrmattan för IFK Mariehamn, Ilves och SJK. Budskapet: Kom ni och vinn då vi inte klarar av det.

Handbromsen som varit på i ett par säsonger i HJK fanns där igen. Inledande 20 minuter var lovande och sista kvarten bra. Men varför det skulle krävas 0-2 i baken för att börja spela på den nivå laget är kapabelt till är svårt att förstå.

Formen är usel och nivån på spelet allt annat än hisnande.

– Vi gjorde ingen dålig match, sade Ville Jalasto.

Kanske inte det men inte särskilt bra heller. Pressen på HJK börjar bli grym och slutprogrammet med IFK Mariehamn och SJK hemma samt Ilves borta är ingen trevlig nattlektyr för vänner av HJK. Klubi har ett par veckor på sig att hitta ett vinnande spel. Just nu talar det mesta emot de mesta mästarna.

Jonas von Wendt Reporter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning