Med rätt inställning är det mesta möjligt

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Gräsmattan var sliten, brun och ojämn. Blockfest och Manserockens stora pojkar Popeda hade satt sina spår på underlaget. 1-0 till Finland.

Det bekom inte Finland nämnvärt inledningsvis. Att Finland läst på och scoutat Ungerns svagheter framkom tidigt och tydligt. Tamas Kadar är bra i närkamper och i luftrummet men i löptävlingar står han sig tämligen slätt. Något Teemu Pukki inte var sen att utnyttja.

Mera än så krävdes inte för att Finland skulle gå segrande ur en kvalpremiär. Eller kvalpremiär och kvalpremiär. Nations League är ett nytt format och jämför man hela upplägget med ett maratonlopp så kan man väl säga att Finland klockades för en bra mellantid efter två kilometer på den snåriga och knöliga rutten mot EM. Vackert så för segrar i premiärer är vänner av finsk fotboll sannerligen inte bortskämda med.

Finland har med Markku Kanerva skippat stilpoäng och överambitiösa spelstilar. Ett tätt och uppoffrande försvarsspel är grunden till allt och laget anfaller inte på defensivens bekostnad utan Kanerva och hans stab betonar balans och positioner i varje sekvens.

Lukas Hradecky klarade sig undan med en kalasräddning, annars var de ungerska avsluten tämligen ofarliga. Joona Toivio hade en rökare i ribban och Teemu Pukki, oj vad bra han var, en läcker styrning i stolpen.

Sett till att Finland saknade rätt många nyckelspelare var insatsen mer än godkänd. Inställningen var hundraprocentig och personifierades av den väldiga Paulus Arajuuri i mittförsvaret. Alltid med huvudet på rätt plats. Arajuuri hör till de för tränare och lagkamrater tacksamma spelare som spelar på sina styrkor och inte försöker sig på något han inte behärskar. Det han behärskar gör han förbaskat bra.

Under Kanervas ledning har många år av bittra förluster och pessimism bytts ut mot en försiktig optimism. Bara det är en väldigt god sak att bygga vidare på. Drygt 10 000 på läktarna i Tammerfors förstod att uppskatta segern. Och att segern smakade för spelarna gick inte att ta miste på då man bjöd på lite allsång med supportrarna. Visserligen bara Nations League men med tanke på hur matcher mot Ungern i modern tid för det mesta slutat var detta ett rejält kliv framåt.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03