Med öppen mikrofon och totalt förtroende - Annvi Gardberg får Topeliuspriset

Annvi Gardberg njuter av att göra både radio och tv. Bild: SPT/Catariina Salo

Topeliuspriset 2019 har tilldelats Yle-journalisten Annvi Gardberg. Hennes undersökande reportage om kolloidalt silver fick myndigheterna att agera mot företagare som marknadsför skadliga produkter med påståenden om att de botar sjukdomar.

Den stora publiken känner kanske Anna Viveca "Annvi" Gardberg som hon med silvervattnet. För drygt ett år sen publicerades det Spotlight-avsnitt som fick genklang i de flesta finska medier, det om silvervattnet. De upprörda reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Det blev stora nyheter som hade ganska stora konsekvenser, både för mig och för dem som var med i programmet, säger Gardberg.

Vem: Undersökande journalist och dokumentarist.

Ålder: 53.

Bor: I Helsingfors.

Familj: Man och två tonåriga barn.

Läser just nu: Elena Ferrante, Skuggan av en dotter.

Passion: Körsång, sjunger i Johanna Almark-Mannilas JAM-ensemble.

Tips: Den skotska författaren Ali Smiths böcker.

I Spotlight-avsnittet lyfte Gardberg upp hur silvervatten används och marknadsförs som botemedel, eller rentav som mirakelmedicin. Genast efter att programmet gått ut startade en mobiliserad kommentarkampanj. Både silvervattensförsäljarna och deras anhängare skrev otaliga inlägg om att silvervatten är ofarligt och nyttigt. När Gardberg senare följde upp med nya artiklar om samma tema följde både insändare och motartiklar.

– Den gemensamma nämnaren för de här var personangrepp. Man diskuterade inte det som programmet handlade om utan skrev att jag var inkompetent och gav bilden av att jag hittat på allt i programmet.

Gardberg säger att retoriken som användes i drevet mot henne och programmet, att avleda uppmärksamheten från själva saken och styra diskussionen på andra frågor, är urgamla argumentationsknep som ofta används av bland annat nationalister och rasister.

– Det är något jag tror vi alla borde vara medvetna om.

Ett slitsamt jobb

På torsdagen tilldelades Annvi Gardberg det finlandssvenska publicistpriset Topeliuspriset för sina journalistiska gärningar. I prismotiveringen lyfts det fram att Gardberg lyckas skapa samhällsdebatt genom sin genomarbetade rapportering.

– Det är klart att jag är väldigt glad. Det är roligt på två sätt. Dels för att det känns fint att få uppskattning, dels för att mitt jobb, både med undersökande journalistik och med dokumentärer, är ganska slitsamt. Vi jobbar länge och mycket men publicerar sällan, och ibland noteras det med någon nyhet någonstans.

Annvi Gardberg tilldelades Topeliuspriset för sin undersökande journalistik. Bild: SPT/Catariina Salo

Spotlight-rapporteringen om kolloidalt silver, också kallat silvervatten, slogs upp stort i flera medier runtom i landet. Samma hände 2018 när Gardberg gjorde Spotlight om företagare som säljer alternativ medicin till cancerpatienter. Det här programmet fick familje- och omsorgsminister Annika Saarikko att lova utreda det bortglömda förslaget till kvacksalverilag på nytt. Men nu blir det annat.

– Jag vill inte nischa mig endast på det här.

För tillfället jobbar Gardberg på ett annat tema som är omstritt, fastän det handlar om lagliga läkemedel.

– Det ska handla om järnbrist, om ferritinmätning.

Spotlight, Silvervatten - bot eller hot?

Spotlight, Hopp till salu

Hästar, glitter och fnitter , en radiodokumentär

De hemliga släktingarna , en radiodokumentär

Först i brödkön , en radiodokumentär

En andra chans , en radiodokumentär

Utan skuld , en radiodokumentär

Plocka ägg , en radiodokumentär

Viktigast att lyssna

Under sina 25 år på Yle har Gardberg fått förnya sig med jämna mellanrum. Hon har jobbat med nyheter och kultur, varit producent och samhällsjournalist. För tillfället är det den undersökande journalistiken som är huvudfokus, men dokumentärer ligger henne varmast om hjärtat.

– Genom dem har jag också lärt mig mycket som är till nytta inom den undersökande journalistiken. Jag har blivit bättre på att få kontakt med dem jag gör program om, att få dem att prata och öppna sig mera.

En öppen mikrofon och ett totalt förtroende är Gardbergs bästa arbetsredskap.

– Efteråt kan man sålla så att alla känner sig bekväma.

Gardberg gjorde sina första sommarjobb på Yle och efter det stannade hon kvar. I snart fjorton år har hon ägnat sig åt den undersökande journalistiken, både genom radio och tv. På frågan vilket som är det roligare mediet att jobba med är svaret ganska lätt.

– Radio är jättefint och man kommer så nära människor, både som intervjuare och också som lyssnare. Men jag njuter också av att göra tv när bilderna är fina.

Topeliuspriset premierar betydande skicklighet i det journalistiska värvet "bestående av såväl originalitet, civilkurage som finess."

Ges av Finlands svenska publicistförbund och Svenska folkskolans vänner.

Priset överräcktes på torsdagen på seminariet Mediespråk som ordnas av Svensk Presstjänst.

Prissumman är 7 500 euro.

Journalisten Marko Hietikko på Yle fick Topeliuspriset i fjol.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning