Med nordisk agenda till Mogadishu

Den nyligen valda presidenten och hans regering har skapat ett nytt hopp.

Jag är nu i Mogadishu efter 26 år med en nordisk agenda i bagaget. Efter att inbördeskriget hade brutit ut i Mogadishu 1991 åkte jag till Kismayo som är 500 kilometer söderut. Efter några månader åkte jag sedan till Nairobi i Kenya och därefter till Finland. Jag har bott i Finland sedan 1993.

Jag föddes och växte upp i Mogadishu, men det Mogadishu som jag kände till är inte samma Mogadishu där jag är nu. Staden känns helt annorlunda. De bekanta byggnaderna och arkitekturen är helt förstörda. De mest bekanta platserna som biografer, teatrar, skolor och restauranger är helt stängda eller ur bruk. Migrationen har lett till en ny demografi, det är nästan omöjligt att träffa barndomskompisar i staden, de har som jag emigrerat till väst.

Säkerheten är fragil och folk känner sig otrygga. Självmordsbombningar och målinriktad död kan ske när som helst och var som helst. Tack vare folkets tro och starkhet fortsätter livet och de är engagerade i sitt öde till varje pris. Renoveringen av offentliga platser såsom restauranger och hotell, vilka tidigare har förstörts av självmordsbombarare, är i full gång eller har öppnats för verksamhet igen.

Även om det finns ett antal utmaningar finns det också positiva signaler inom olika sektorer, främst är en återhämtning inom ekonomi och politik synlig. Den nyligen valda presidenten och hans regering har skapat ett nytt hopp.

Jag leder en delegation från de tre nordiska somaliska förbunden, Finlands somaliska förbund, Somalisk paraply i Norge och Somaliska riksförbundet i Sverige. Syftet med resan är att utföra ett utredningsarbete för att grunda ett nordiskt kulturhus i Mogadishu. Målen för kontoret är att förstärka samarbetet mellan Somalia och de nordiska länderna och sprida nordiska värderingar såsom jämlikhet och demokrati i Somalia och även andra delar av Afrika.

Under resan vi har lyckats att skapa ett stort nätverk som kan förstärka de tre nordisk-somaliska förbundens inflytande i Mogadishu. Ett samarbete som möjliggör ekonomiska, politiska och kulturella förbindelser mellan Norden och Somalia.

Under de första tio dagarna i Mogadishu har vi fått ett utlåtande från Mogadishus borgmästare att staden välkomnar initiativet och ger sitt fulla stöd för ett samarbete med ett nordiskt kulturhus. Under de kommande dagarna kommer delegationen också att träffa den nya somaliska presidenten för att presentera vårt initiativ till ett nordiskt kulturhus i Mogadishu.

Arshe Said ordförande för Finlands somaliska förbund och forskare vid Aalto-universitetet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning