Med kontrabasen som fundament

Basisten Jori Huhtala älskar sitt instrument och ger kontrabasen en synlig roll på sin andra skiva under eget namn.

JAZZ

Jori Huhtala

Jori Huhtala 3

(Fredriksson Music)

Basisten Jori Huhtala (född 1984), som spelar i bland annat Eero Koivistoinen Quartet och Raoul Björkenheim Ecstasy, debuterade under eget namn för tre år sedan med skivan Jori Huhtala 5. Kvintettskivan uppvisade stycken med oväntade melodier och intressant vinklade harmonier.

Förr i tiden skilde sig basisternas egna skivor från mängden ofta enbart genom fler bassolon och kanske något solobasstycke, men dagens musiker kan i högre grad också annat än bara det egna instrumentets teknik. Med tanke på Huhtalas utmärkta, melodiskt starka bassolon i många sammanhang väntar man sig bra melodier även på denna trioskiva med Jussi Kannaste, tenorsaxofon och Aki Rissanen, piano.

Till den grad är Huhtala basist med kärlek till det egna instrumentet, att pärmen pryds av en sensträng och att skivan inleds med överdubbad bas. Kontrabasen har en stark roll skivan igenom.

I Idleness uppdelas melodin mellan instrumenten i en dialog med korta tydliga avsnitt, medan Different Paces bygger på en repeterad basfigur som illustreras med kommentarer av piano och sax. Även i den latininfluerade Fat Pad och i Undulating är basostinatot grund.

Walking bass förekommer inte alls på skivan, vilket kanske ger ett kammarmusikaliskt intryck (en gammal god kliché för skribenter gällande jazz utan trummor).

From Ashes för tankarna till Satie, vilket inte heller är ovanligt i sammanhang som detta. Better Days är ett durbetonat melodiskt stycke i rubato med uttalade pauser, medan Sounds of Suburban Summer med legatotoner från alla inblandade kunde platsa som musik i ett bättre konstgalleri.

Huhtalas material är mångsidigt men inte alltid uttalat melodiskt, hellre en organisk förening mellan tre jämbördiga instrument. Basen klingar varmt med stor pondus skivan igenom. Kannastes och Rissanens ofta svala och återhållsamma spel kontrasterar med basen, som i hög grad visar var skåpet i detta fall står.

Jan-Erik Holmberg

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22