Med fokus på det positiva

Mohamed Salah är hundraprocentig. Harry Kane har inte spelar tävlingsfotboll på snart två månader men ska vara tillgänglig i finalen. Bild: Glyn Kirk

Fokusera på rätt saker, gnäll inte över småsaker och sätt inte energi på yttre omständigheter du inte kan påverka.

Mauricio Pochettino och Tottenham har inte köpt en spelare sedan januari 2018 då Lucas Moura anlände för 30 miljoner euro. Liverpool har sedan sommaren 2017 satt sprätt på cirka 350 miljoner euro på nya spelare.

Att Tottenham mot den bakgrunden och med de skadeproblem ett aningen tunt lag haft under säsongen spelar final i Madrid är överraskande.

Men Pochettino har alltid valt att se glaset som halvfullt, snarare än halvtomt. Skadeproblem har han vänt till positiva utmaningar för spelare som vanligtvis inte spelar huvudrollen. Harry Kane har missat tio matcher i Premier League och då den engelska landslagsstjärnan skadades i första kvartsfinalen mot Manchester City trodde nog de flesta att Spurs säsong i Europa snart är all.

Men Tottenham visade att ett lag med en stark lagmoral och en fungerande spelidé inte behöver och inte heller skall vara för beroende av en enskild spelare. Då är ett lag alltid sårbart. Titta bara på vad som hände med Barcelona då Lionel Messi inte levererade eller med PSG då Neymar i vanlig ordning gick skadad.

Londonklubben var riktigt illa ute redan i gruppspelet men reste sig på nio och avancerade då Internazionale i vanlig ordning fick stora skälvan då allvarets stund var inne.

Ett formsvagt Dortmund var inget problem i åttondelen men sättet laget kom tillbaka mot både Manchester City och Ajax uppfyller alla kriterier för hjältedåd. Utan Kane steg spelare som Son Heung-min, Lucas Moura och Fernando Llorente fram.

Ett vanligt lag hade nog klappat ihop vid 0-3 totalt, 45 minuter kvar att spela och med ett euforiskt Johan Cruyff-stadium som hejade fram ett fantastiskt Ajax. Men inte Tottenham som om det blåser snålt i finalen och läget känns hopplöst kan finna en stor reserv av mental styrka genom att tänka tillbaka några veckor i tiden.

Pochetttino har inte gnällt över uteblivna spelaraffärer eller skador och visat att ett lag med en i grunden positiv spelfilosofi alltid är starkt.

Jämför med hur exempelvis José Mourinho brukar bete sig om inte hans minsta önskan uppfylls. Sandlådenivå på portugisen, världsklass på argentinaren. Mourinho är arbetslös, Pochettino kan välja och vraka då han någon dag lämnar Tottenham.

Pochettino är ett stenansikte under matcherna men alldeles uppenbart både en trivselgubbe och en mästare på det mentala planet då strålkastarna släcks.

Jürgen Klopps karisma kunde fylla Central Park flera gånger om då han bjuder på sig själv, före, under, efter och mellan matcherna. Tysken har under hela sin tränarkarriär förespråkat en aktivt positiv fotboll. I ett skede höll han kanske i viss mån på att köra fast i naivitetens bedrägliga träsk men tysken visade sin storhet då han lyckades uppgradera och uppdatera sin fotbollssyn till högsta möjliga nivå.

Upphämtningen mot Barcelona i semifinalen lämnade ingen oberörd och var ännu ett bevis för det oerhörda självförtroende Liverpool förfogar över.

I vilken annan liga i Europa hade Liverpool vunnit den inhemska titeln i stor stil men då Manchester City återfinns i samma liga räckte inte ens en demonisk säsong till för en första ligatitel på 29 år.

Konkurrensen i Premier League är hästlängder tuffare än i La Liga, Bundesliga och serie A för att inte tala om Ligue 1 där PSG med arabmiljarderna i ryggen gör vad de vill.

Att det är lättare att vinna Champions League än att sopa hem den inhemska titeln för ett engelskt lag säger det mesta om styrkeförhållandena i europeisk fotboll för tillfället.

Jonas von Wendt Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning