Med 60-talsbuss till medeltidsdag

Tradition. Medeltid och nutid möttes också i fjol i Helsinge kyrkoby. Bild: Karoliina Juuno-Huikari

Medeltiden återuppstår i Helsinge kyrkoby på lördag i ett samarbete mellan Vandasällskapet, den finska församlingen i Dickursby och festivalen BRQ Vanda. Museibussar kör till kyrkbyn två gånger i timmen och Vandas version av stadscyklarna, sommarhojar, kan också användas.

Helsinga medeltidsdag är ett hopkok av Vandas och Helsinges historia från medeltiden framåt. På medeltiden var Helsinge kyrkoby knutpunkt för viktiga land- och vattenvägar och platsen nämns för första gången 1331 i samband med kronans skatteärenden. Då hette platsen Helsinga.

På lördag återupplivas medeltiden genom en marknad, historiska guidningar, skytte med pilbågar för både amatörer och tävlande samt olika konserter.

I år tar evenemanget besökaren 500 år bakåt i tiden. Medeltiden hade Norden i ett starkt grepp 1517 då Martin Luther spikade upp sina teser i Wittenberg. Reformationen har gett upphov till en del av dagens program.

Förutom de huvudsakliga arrangörerna deltar lokala föreningar som till exempel Helsinge-Tusby ungdomsförbund som upprätthåller hembygdsmuseet vid Helsinge kyrka.

Till och från medeltidsdagen kan man ta sig med gratis buss från stadsmuseet i Dickursby två gånger i timmen. Busshistoriska sällskapet i Finland ställer två av sina bussar till förfogande.

– Den äldre bussen hör till de sista som tillverkades i Dickursby 1965, så den kommer tillbaka till sina rötter, säger Kim Ahl, regionchef för sällskapets avdelning i Östnyland.

Den andra bussen är från 70-talet och kördes då av Vanda trafik.

Arrangörerna rekommenderar att besökare använder sig antingen av bussarna eller av Vandas egna stadscyklar, sommarhojarna, som kan lånas vid stadshuset. Cyklarna är ett samarbete mellan Vanda stad och återvinningscentralen i huvudstadsregionen. Det är frågan om donerade cyklar som rustats upp och nu kan lånas av den som vill för att ta sig till olika evenemang i staden.

Fotnot: Helsinga medeltidsdag ordnas på olika ställen i Helsinge kyrkoby lördagen den 12 augusti med start klockan 11. Marknaden avslutas klockan 18, men konserter och en middag under namnet Luthers gästabud pågår till sent på kvällen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning