Mecron

Men de merkelska små stegen är ännu ljusår från Macrons förslag om bland annat en gemensam budget, en europeisk finansminister och gemensam flykting- och asylpolitik.

Den politiska vintern i Tyskland har varit lång, mörk och besvärlig. Tiden efter det historiskt katastrofala valresultatet i september har varit mödosam för förlorarna; Angela Merkels kristdemokrater och Martin Schulz' socialdemokrater.

Den tyngsta bördan landade givetvis på partiledarna. Med sitt politiska manöverutrymme radikalt kringskuret har Schulz och Merkel tidvis suttit som varandras gisslan.

Schulz fick se sin vision om att den tyska socialdemokratin i opposition skulle få ett välbehövligt lyft gå i kras och Angela Merkel klarade inte av att bilda en regering utan SPD.

Men utåt har de bägge konkurrenterna visat god min.

Gott sei Dank, ingendera är någon Trump …

Båda två utstod stoiskt nesan att förbundspresident Frank-Walter tvingades ingripa när tiden led och Merkel inte kom till skott.

Bägge tycks också äntligen ha insett att den politiska verkligheten i Tyskland har förändrats. Ett nytt politiskt landskap kräver radikala förändringar i ledarstil och ledargrepp, avstamp från invanda positioner och kompromissberedskap.

Men sannolikt hade den tidigare socialdemokratiska utrikesministern Steinmeier också en bredare vision när han bjöd in partiledarna för samtal till Schloss Bellevue. Tomgången har nämligen också oroat både Bryssel och Paris. För att Angela Merkel skall ha ett ord med i laget om de förnyelseprojekt som EU onekligen behöver, men där omfattning, bredd och tågordning är oklar måste hon ha en stabil regering bakom sig.

EU:s tidsram lämnar heller inte rum för något soffliggande. Brexit-förhandlingarna skall ros i land inom detta år och 2019 väljs ett nytt Europaparlament.

Även inom unionen har terrängen förändrats – Frankrikes president Emmanuel Macron redan mutat in en större ledarposition än hans företrädare, François Hollande, någonsin hade.

Med franskt manér har Macron lagt fram högtflygande visioner om en integrerad union som möttes med kalla handen av Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, känd som EU:s stålhandske.

Kanske insåg Merkel redan då att tiden var inne att tänka om för ganska snabbt ordnades 75-åringen Schäuble en värdig reträtt – som förbundsdagens talman.

Men de merkelska små stegen är ännu ljusår från Macrons förslag om bland annat en gemensam budget, en europeisk finansminister och gemensam flykting- och asylpolitik.

En fördjupad integration blir dyr och svår att smälta för många, i synnerhet mindre EU-länder. Läs in Finland här.

Efter den långa och hårda vintern kanske vi ändå kan se fram mot mildare vårvindar. Tyskland och Frankrike har förnyat sitt Elysée-fördrag och linjen förstärks av att Martin Schulz delar Emmanuel Macrons Europavisioner.

Stjärnorna förefaller nådiga till ett "Mecron"-samarbete.

Den strategiskt skickliga Merkel har givetvis insett vilken trumf på hand hon fått i Macron. Nu har den tyska förbundskanslern en ypperlig chans att gå till historien som EU:s förnyare. Medan den unga franska presidenten får lysa med sina idéer – under Muttis översyn …

Irma Swahn fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfors och Ingå

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00