McMaster åker ut ur Vita huset – ny säkerhetsrådgivare för Trump

USA:s president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare H R McMaster avgår. Han ersätts av John Bolton, som tidigare varit FN-ambassadör – och som blir den tredje på posten på ett drygt år.

John Bolton, 69, har beskrivits som en "hök" som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland.

– Jag har min syn på saker. Jag är säker på att jag kommer att få en chans att framföra dem till presidenten, säger Bolton till Fox News.

I en intervju med Sky News säger han att "USA och väst står inför många hot".

– Det är viktigt för USA att skydda den civila befolkningen, skydda sina allianser, skydda sin ekonomi, så det kommer att finnas mycket att göra.

– Som de gamla romarna brukade säga: Si vis pacem, para bellum – Om du vill ha fred rusta för krig.

Bolton blir Donald Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare inom fjorton månader.

Tillkännagivandet kommer bara dagar efter att Trump ersatte utrikesminister Rex Tillerson. En av anledningarna, enligt Trump själv, var att han och Tillerson haft olika åsikter om bland annat kärnenergiavtalet med Iran.

Bolton kommer att tillträda inom kort, meddelar Trump på Twitter.

"Jag är mycket tacksam för de tjänster som general H R McMaster, som har gjort ett enastående jobb och alltid kommer att vara min vän, har utfört. Det officiella skiftet sker den 9 april", skriver Trump.

Hög personalomsättning har präglat Donald Trumps premiärår i Vita huset. Närmare fyrtio personer har sparkats eller hastigt lämnat sina centrala jobb sedan han tog över presidentämbetet i januari i fjol.

Några av de mest framträdande namnen är Michael Flynn, nationell säkerhetsrådgivare, James Comey, chef för den federala polisen FBI och Steve Bannon, chefstrateg.

John Bolton kommer in som den tredje säkerhetsrådgivaren på fjorton månader. Bild: EPA/JUSTIN LANE

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00