McDonalds-arbetare strejkar mot trakasserier

Bild: AP/Wilfredo Lee

Under tisdagen strejkar McDonalds-anställda i tio amerikanska städer, som en reaktion på att snabbmatskedjan inte anses ha gjort tillräckligt för att motarbeta sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Flera hundra medarbetare väntas delta i protesterna, skriver Forbes.

Det är den första McDonalds-strejken av sitt slag sedan metoo-rörelsen drog i gång hösten 2017. Protesten följer flera polisanmälningar mot företaget av kvinnor som uppgett att de ignorerats när försökt göra arbetsgivaren uppmärksam på fall av tafsande och oanständiga kommentarer.

McDonalds har tidigare svarat på anklagelserna i ett uttalande och säger att det finns riktlinjer och en speciell utbildning, avsedd att motverka sexuella trakasserier, på restaurangerna.

"Vi tror starkt på att våra franchisetagare delar detta engagemang", skriver restaurangkedjan.

De som nu går ut i strejk anser dock inte att riktlinjer är nog, utan vill se tydligare regler och obligatorisk utbildning mot trakasserier för alla medarbetare.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning