MC-mässan bjuder på körkortsundervisning

Honda GL1800 Gold Wing med boxermotor på 1 800 cc har bara det klassiska namnet gemensamt med de tidigare modellerna. Hondas försäljnjngschef Patrick Manner är stolt och nöjd. Bild: Niklas Tallqvist

I dag och hela helgen fylls Mässcentrum av motorcyklar och motorcyklister. På en 600 meter lång bana kan man provköra 50 modeller inomhus. Har man inget körkort kan man fixa teoridelen under MC-mässan. Snart är det ju vår.

Enligt Mikko Summa, ordförande för motorcykelsektionen i Förbundet för teknisk handel, verkar intresset för motorcyklar och mopeder äntligen vara på uppåtgående. En förnyad körkortslag som snart gör det enklare att ta körkort blir en välkommen vitamininjektion, säger han.

Triumph satsar på klassisk retrodesign, här lämpligt nog i blåvit lackering under Finlands hundrade självständiga år. Bild: Niklas Tallqvist

Under 2017 ökade försäljningen av mopeder med 34 procent till totalt 7 455 exemplar. Också mopedbilarna hittade fler köpare, där steg försäljningen med 18 procent till 704 exemplar under fjolåret. 23 021 nya mopedkörkort skrevs ut under året, de allra flesta till 16-18-åringar. Och där tar de positiva nyheterna egentligen slut.

Motorcyklarna säljer dåligt

Motorcyklarna uppvisade sjunkande siffror för nionde året på raken. 2 927 sålda motorcyklar var 180 färre än året innan och en minskning med sex procent. Också MC-körkorten har blivit mindre populära, men de 4 907 nya kort som skrevs ut 2017 var bara två procent färre än året innan.

– Också här hoppas vi att en körkortsreform ska öka intresset. I synnerhet skulle det bli lättare och billigare att höja klassen på det körkort man har, säger Mikko Summa.

Provkörningsbanan är 600 meter lång, och den som vill kommer upp i ansenliga hastigheter. Men den här körstilen kräver lång övning. Bild: Niklas Tallqvist

Niko Kantola, chef för försäljningsgruppen vid Mässcentrum, ser inte bara positivt på att mopedbilarna i framtiden kanske ersätts med spärrade personbilar.

– Mopedbilarna är en liten produkt, i första hand är det en massa mopeder som skulle ersättas med personbilar. Då minskar gruppen som får smak för tvåhjuliga fordon och fortsätter med motorcyklar, säger han.

Gratis teorilektioner

Branschen gör vad den kan för att öka populariteten och tillgängligheten. Årets mässa bjuder på gratis teorilektioner till de 500 först anmälda, och de platserna gick åt på några dagar. Nu är det bara inhiberade ströplatser som kan bli lediga.

Tyst och luktfritt kan man också åka motorcykel. Zero heter märket som presenteras med en rad olika modeller, längst framme en DSR. Bild: Niklas Tallqvist

I Mässcentrum kan man provköra någon av de närmare 50 olika motorcyklar från Aprilia till eldrivna Zero som importörerna ställt till förfogande. Det gäller bara att registrera sig, antingen på förhand på nätet eller på plats. När man registrerat sig får man ett provkörningsnummer som man ska visa upp tillsammans med sitt körkort. Tre provkörningar per dag är den maximala kvoten per person.

Den som inte har MC-kort behöver inte känna sig utanför. Har du fyllt 15 finns det chans att ändå provköra en MC under mässan. Vissa provkörningstider kombineras med körundervisning och reserveras för dem som inte har kort. Också de här platserna brukar fyllas snabbt.

Mångsidig mässa

Honda GL1800 Gold Wing hör till årets tunga nyheter. Boxermotor på 1 800 cc, elektroniskt gasreglage, flera förinställda körprogram, antisladd och backstartassistent kombineras med elektroniskt justerbar fjädring i motorcykeln som bara har det klassiska namnet gemensamt med de tidigare.

Peugeot Metropolis är en ny trehjulig MC-skoter för den som söker komfortfunktioner av typen elektrisk handbroms, däcktrycksvarnare,färddator och nyckellös start. Bild: Niklas Tallqvist

Yamahas Niken med dubbla framhjul hör också till de större nyheterna. Leaning Multi Wheel heter tekniken med dubbla lutande framhjul som ska ge bättre grepp och säkrare kurvtagning. En vridstark trecylindrig motor på 847 cc i kombination med ett lätt hybridchassi ger spännande prestanda.

Husqvarna Vitpilen 701 visades som prototyp 2015 och är nu i produktion. Stålramen i fackverkskonstruktion bär på en stark encylindrig motor på 690 kubik och 75 hästar. Vikten är 157 kilo.

Harley-Davidson Sport Glide är en hybrid mellan en touring och en cruiser. Milwaukee-Eight 107 heter motorn på 1 745 cc. Vikten är 304 kilo.

Fakta

MP 18

Motorcykelmässan MP 18 pågår fredag 10-20, lördag 9-20 och söndag 10-17 i Mässcentrum i Helsingfors.

I år hålls den trettonde MC-mässan. I fjol var besökarantalet 59 000, och på Europas längsta inomhusbana gjordes 1 200 provkörningar.

Bussar och spårvagnar i Helsingfors står stilla på grund av strejk hela fredagen. Mässbussar från östra Helsingfors, Esbo och Helsingfors centrum kör skytteltrafik hela dagen. Förköpt mässbiljett fungerar som bussbiljett.

Den östliga rutten är Nordsjö metrostaton – Östra centrums metrostation – Hertonäs/Hertta – Industrigatan/Vääksyvägen – Mässcentrum.

Västerifrån kör bussen Stensvik/Pikkulaiva – Mattby/Iso Omena – Hagalund/Hotel Garden – Otnäs/Dipoli – Munksnäs/Hoplaxvägen – Mässcentrum.

Centrumbussen kör nonstop Mässcentrum – Tölö sporthall- Kiasma – Hagnäs – Sörnäs – Mässcentrum

Bike World har också en egen buss som åker mellan Ateneum och Mässcentrum.

På Facebook finns samåkningsgruppen Kimppakyydillä MP-messuille.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning