Mays största utmaningar inför ödesmötet med regeringen

Den brittiska premiärministern Theresa May har överlevt många kriser. Men kabinettets möte på fredagen kan bli hennes tuffaste utmaning hittills. Hon måste ena sina grälande ministrar, annars är både hennes karriär och ett brexitavtal med Bryssel i fara. Charlotta Buxton går igenom de viktigaste punkterna.

Inbördeskrig i regeringen

Atmosfären i Westminster beskrivs som apokalyptisk. Politiska analytiker använder ord som kaos, anarki och inbördeskrig. "Var finns alla vuxna" frågar en konservativ parlamentariker på Twitter.

Mycket står på spel. På fredagen träffas kabinettet på premiärministerns herrgård Chequers för att äntligen komma överens om hur Storbritanniens förhållande till EU ska se ut efter brexit. Den stora frågan är tullunionen. Alltså om landet ska ha ett nära förhållande till EU eller välja att sluta egna handelsavtal, även om det kan innebära en hård gräns på Irland, efter utträdet.

Lyckas ministrarna enas publiceras ett vitpapper nästa torsdag. Regeringens kritiker anser att den här diskussionen borde ha hållits innan Theresa May aktiverade artikel 50 och satte i gång utträdet. Inte då det är mindre än ett år kvar till brexit och det är oklart om Bryssel kommer att acceptera Storbritanniens förslag.

Sista chansen för Storbritannien att bestämma sig

Klockan tickar. Det är bara sex veckor av förhandlingar kvar före utträdet. Theresa May måste nu klargöra för både parlamentet och för Bryssel hur Storbritannien vill att brexit ska se ut.

Om London och Bryssel inte lyckas komma överens lämnar Storbritannien EU utan ett avtal i mars nästa år.

Det skulle enligt de flesta experter innebära en enorm chock för den brittiska ekonomin. Enligt regeringens egna uträkningar skulle maten ta slut i Skottland inom ett par dagar och landets sjukhus få slut på medicin inom två veckor.

Brexitanhängare gör revolt

Det går rykten i de brittiska medierna om att Theresa May vill driva igenom ett brexit som påminner om Norges eller Schweiz förhållande till EU. Det har fått brexitanhängarna att se rött.

Den inbitna euroskeptikern Jacob Rees-Mogg leder en grupp konservativa parlamentariker som länge hotat avsätta May. Ser brexit ut att bli mjukt efter fredagens möte kan gruppen dra i gång ett partiledarval.

Brexitanhängarna har länge haft ett stort inflytande inom det konservativa partiet, men nu anklagar Rees-Moggs partikollegor honom för att försöka utpressa premiärministern. "Den ideologiska högern är en minoritet, trots att de för mycket oljud. Det är dags för dem att hålla tyst," säger en minister till The Guardian.

Sitter kvar fastän hon vinner med endast en röst

Theresa May är seg och har överlevt kriser förut. Enligt The Times tänker hon sitta kvar även om hon vann en förtroendeomröstning med bara en röst.

Det innebär att 159 parlamentariker måste rösta mot premiärministern för att hon ska tvingas avgå. Betydligt fler än de drygt 50 konservativa brexitanhängare som gett Theresa May hårdast kritik.

Ordföranden för kommittén som bestämmer över konservativa partiledarval har uppmanat parlamentarikerna att stöda May. Om partiet inte enas bakom premiärministern kommer Labourledaren Jeremy Corbyn att vinna en storseger i nästa parlamentsval, anser han.

Big Ben tickar inte i Theresa Mays favör. Bild: Mostphotos

Tjugo möjliga efterträdare

Ärkebrexitanhängaren Jacob Rees-Mogg har redan anlitat en PR-byrå och samlat ihop 850 000 euro för sin kampanj, skriver The Times. Enligt uppgifter i brittiska medier förbereder sig 20 konservativa parlamentariker på att efterträda Theresa May.

Utrikesministern Boris Johnson, försvarsministern Gavin Williamson och miljöministern Michael Gove har också försökt visa framfötterna genom att kritisera premiärministern.

Den nya inrikesministern Sajid Javid är de konservativa partimedlemmarnas favorit. Men många konservativa parlamentariker hoppas att May sitter kvar, åtminstone tills Storbritannien lämnat EU i mars nästa år.

Charlotta Buxton HBL:s medarbetare i London

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00