Mays förluster kan ge henne en seger

Hon har förlorat 39 omröstningar. 13 av hennes ministrar har avgått. Hennes brexitavtal ligger i spillror. Men Theresa May sitter kvar. Det är mer än envishet som driver Storbritanniens premiärminister.

Theresa May gillar cricket. Hennes favoritspelare heter Geoffrey Boycott. Han spelade för England på sextio- och sjuttiotalet och blev känd för att tråka ut både lagkamraterna och publiken. Men hans spelstil gjorde att det var närmast omöjligt att få honom att lämna spelplanen.

Boycott beskrivs ofta som en självisk spelare. En enstöring. Samma ord används för att beskriva Theresa May.

Pastorsdottern som redan som skolflicka ville bli premiärminister har inte många vänner i Westminster. Hon kommer nu att lägga fram sitt brexitavtal för parlamentet en tredje gång. Det har redan gått till historien som ett av de mest impopulära lagförslagen någonsin. Första gången parlamentarikerna fick rösta om det förlorade regeringen med den största marginalen i brittisk politisk historia. Andra gången de röstade förlorade regeringen med den fjärde största marginalen någonsin. Men Theresa May tänker göra ett nytt försök nästa vecka.

Få premiärministrar i hennes situation skulle sitta kvar. Hon har inte sitt partis förtroende. Hon har inte sina parlamentarikers förtroende. Hon har inte sina ministrars förtroende. De senaste mätningarna visar att alternativet "not sure" får mer understöd än Theresa May på frågan vem som skulle vara landets bästa premiärminister.

"Låter invandringen färga allt"

För att förstå Theresa May lönar det sig att blicka bakåt på hennes tid som inrikesminister i David Camerons regering. Också då var hon en enstöring som gjorde det hon tyckte var bäst, inte det som var populärt. Hon var redan då också något av ett undantag. Inrikesministeriet har ett rykte om sig att ta kål på politiska ambitioner. Theresa May satt kvar i sex år. Den senaste inrikesministern som innehade posten så länge tillträdde strax efter andra världskriget.

Som inrikesminister var Mays mål att minska på invandringen till Storbritannien. Hon gjorde det svårare för utländska studerande att få visum till landet trots att det ogillades av många av hennes partikollegor. Hon skickade ut lastbilar på Storbritanniens gator som skyltade med budskapet "åk hem om du är en illegal invandrare".

Det är invandringsfrågan som hindrat May från att kompromissa, lyssna och hitta en brexit som kunde godkännas av parlamentet. Den före detta konservativa parlamentarikern Anna Soubry anklagar premiärministern för att låta sitt mål att minska på invandringen färga allt. Soubry är en framstående EU-vän som lämnade sitt parti i februari för att sluta sig till utbrytargruppen The Independent Group. Enligt henne har Theresa May ett "personligt problem" då det gäller invandring.

En brexit nästan ingen vill ha

Theresa Mays brexit ser ut som det gör eftersom hon vill stoppa den fria rörligheten, alltså förhindra EU-medborgare från att fritt flytta till Storbritannien. Det innebär att Storbritannien måste lämna den inre marknaden. Det är en brexit som inte får stöd av oppositionen och som många moderata parlamentariker ställer sig skeptiska till. Därför måste May förlita sig på att de hårda euroskeptikerna röstar för hennes avtal trots att det inte är den brexit de önskat sig.

Mays idol Geoffrey Boycott slog rekord. På grund av att han var en så tråkig och konservativ spelare kammade han under sin karriär hem rekordmånga poäng på spelplanen. Theresa May kan ännu lyckas. Hennes taktik har gjort euroskeptikerna rädda. De vet nu att hennes brexit är deras enda alternativ. Om de röstar mot det igen är risken stor att brexit skjuts upp med flera år – eller att Storbritannien aldrig lämnar EU.

Det är inte bara envishet som driver Theresa May. Det är vetskapen om att hon kan lyckas. Problemet är att hon då drivit igenom en brexit nästan ingen vill ha.

Charlotta Buxton HBL:s medarbetare i London

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03