May vann brexitomröstning med knapp marginal

Storbritanniens premiärminister Theresa May klarade sig med knapp marginal undan ett nederlag i parlamentet. Arkivbild. Bild: AFP / Lehtikuva/Brendan Smialowski

Storbritanniens premiärminister Theresa May lyckades med knapp marginal avvärja ett besvärande nederlag i underhuset när hennes brexitplan var föremål för omröstning i parlamentet.

Med röstsiffrorna 307–301 avslog underhuset ett tillägg som skulle ha krävt att Storbritannien behåller en tullunion med EU om London inte nått ett handelsavtal med Bryssel före den 21 januari nästa år, rapporterar BBC.

EU-vänliga ledamöter hade lagt tilläggsförslaget, som hade stöd av Labourpartiet och EU-vänner inom Mays eget konservativa parti. Regeringen anser att det skulle ha bakbundit den och hindrat London från att sluta handelsavtal med andra länder utanför EU.

Splittrat parti

Den knappa majoriteten understryker hur svårt Theresa May har att slussa brexitplanen genom parlamentet. Hennes konservativa Toryparti är djupt splittrat i frågan om hur nära relationer till EU landet ska behålla efter utträdet.

Regeringen förlorade en annan omröstning tidigare under tisdagskvällen. Ett tilläggsförslag antogs som gör att regeringen måste nå en uppgörelse som tillåter Storbritannien att fortsätta vara delaktig av EU:s regelverk för läkemedel.

Minister avgick

Under måndagskvällen vann regeringen två brexitomröstningar med bara tre rösters övervikt. I samband med det tappade May ytterligare en regeringsmedlem. Guto Bebb sade upp sig från sin post som biträdande försvarsminister för försvarsmateriel- och forskningsfrågor för att kunna rösta emot regeringens förslag.

Omröstningen gällde ett tillägg till Mays brexitplan som hindrar Storbritannien från att ta in tullavgifter åt EU om inte resten av unionen gör motsvarande för Storbritannien. Det var en eftergift från regeringen till mer EU-skeptiska parlamentsledamöter. De som vill se en mjukare brexit anser att tillägget underminerar den brexitplan som May nyligen lade fram.

Brexitministern David Davis och utrikesminister Boris Johnson har tidigare avgått i protest mot Theresa Mays brexitplan.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning