Det kan bli en ny folkomröstning för britterna

Theresa May och Jeremy Corbyn. Bild: Oli Scarff/AFP/Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnar för en eventuell andra folkomröstning om brexit. Men det finns många villkor längs vägen.

May ska presentera ett sista, reviderat lagförslag på en brexitplan för parlamentet – för fjärde gången. Där ingår ett krav på att parlamentet ska besluta om huruvida Storbritannien bör rösta om brexit igen, enligt Reuters.

– Regeringen kommer därför att i lagförslaget om ett utträde inkludera ett krav på att rösta om huruvida det ska hållas en andra folkomröstning, säger May.

– Så till de parlamentsledamöter som vill ha en andra folkomröstning för att bekräfta uppgörelsen – ni behöver ett avtal och därför ett lagförslag om utträde för att det ska bli så, fortsätter hon.

May öppnar alltså för att parlamentet ska få rösta om det ska bli en andra folkomröstning. Men samtidigt innebär upplägget strikta villkor för att det ska kunna bli en sådan omröstning i parlamentet, rapporterar AFP. Parlamentet har dessutom redan tidigare röstat nej till att det ska hållas en folkomröstning om ett eventuellt utträdesavtal.

Tre gånger har det brittiska parlamentet sagt nej till det utträdesavtal som Theresa May förhandlat fram med EU.

"En omstuvning"

May säger vid en presskonferens att Storbritannien inte kommer att lämna EU om det inte blir en bred uppslutning i parlamentet.

May presenterar nu alltså sitt sista försök att nå en överenskommelse över partilinjerna i parlamentet.

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Bild: Kirsty Wigglesworth/TT

– Jag är övertygad om att det här utgör en god chans att, till sist, bryta det politiska stilleståndet, säger May framför pressen.

Men den breda enigheten ser ut att ha skjutits i sank direkt. Labours ledare Jeremy Corbyn klargör att alltför lite har ändrats jämfört med Mays tidigare försök.

– Vi kan inte stödja det här lagförslaget eftersom det i grund och botten är en omstuvning av vad som har diskuterats tidigare, säger han.

Tillfällig tullunion

May talar bland annat också om en ny version av den kritiserade så kallade backstop-planen – en nödlösning som garanterar en öppen gräns på den irländska ön.

Premiärministern sade även att regeringen kommer att tillåta parlamentet att avgöra om landet tillfälligt ska stanna kvar i en tullunion med EU.

Den hårt pressade May tog till en sträng ton när hon klargjorde att en nedröstning av avtalet riskerar att skjuta brexitprocessen helt och hållet i sank, eftersom det knappast finns tid att förhandla fram ett nytt avtal med EU.

"Knappast bli allvarligare"

Ett sådant förlopp skulle kunna innebära att Storbritannien kraschar ur unionen.

– I så fall kan konsekvenserna knappast bli allvarligare, säger May.

En talesperson för May beskriver att premiärministern ser sitt reviderade förslag som "fordonet som kommer att föra Storbritannien ut ur EU", rapporterar tidningen The Guardian.

– Det är nödvändigt att hitta ett sätta att komma över mållinjen, sade May tidigare till sina ministrar, enligt talespersonen.

Nästa brexitomröstning i parlamentet ska hållas i början av juni.

Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal, kombinerat med en politisk deklaration om framtida relation.

Premiärminister Theresa May har dock inte lyckats få stöd för avtalet av sitt parlament. En första omröstning i januari förlorades med 230 rösters marginal, en andra i början av mars med 149 röster och en tredje i slutet av mars med 58 röster.

I stället för att lämna EU som planerat den 29 mars sköts därför utträdet upp.

För närvarande gäller en förlängning till den 31 oktober, även om övriga EU har accepterat att ett utträde kan ske tidigare, så fort ett brittiskt godkännande kan ges.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning