Trump hyllade alliansen med Storbritannien

Tusentals demonstrerade mot Donald Trump på besök i London. Bild: Tolga Akmen/Lehtikuva-AFP

Tusentals demonstranter har samlats i London för att protestera mot Donald Trump som efter en glittrig galamiddag hos drottning Elizabeth hade en mindre glamorös arbetsdag framför sig.

Under en presskonferens med den avgående premiärministern Theresa May hyllade den amerikanska presidenten bandet mellan länderna.

På presskonferensen sade Donald Trump att han anser att brexit "kommer att ske och borde ske", rapporterar Reuters.

– När nu Storbritannien förbereder sig för att lämna Europeiska unionen, är USA fullt engagerat i att få till stånd ett fenomenalt handelsavtal mellan USA och Storbritannien.

Banden mellan USA och Storbritannien är "den främsta allians världen någonsin har skådat", sade Trump.

Theresa May tryckte på att båda länderna vill nå samma mål när det gäller Iran. Trump instämde och sade att USA och Storbritannien är fast beslutna att se till att Iran inte utvecklar kärnvapen.

Efter middag med kungahuset var det på tisdagen dags för bland annat möte med Theresa May (t.v.), Donald Trump, Melania Trump och Philip May. Bild: Lehtikuva/Ben Stansall

Ballong hånade Trump

Dagen inleddes med en frukost tillsammans med Theresa May och fem storföretag var från de båda länderna. Även prins Andrew och de båda ländernas finans- och utrikesministrar medverkade.

Lagom till morgonens möte släppte ett hundratal demonstranter upp en sex meter hög ballong föreställande Trump som en jättebebis. Ballongens skapare Leo Murray säger till Reuters att de försöker påminna presidenten om "hur ovälkommen han är i det här landet".

Ballongen var startskott för en dag med protester i hela landet. I centrala London har tusentals samlats för en "motståndskarneval". Där har ballongen bland annat fått sällskap av en docka som twittrar sittandes på en gyllene toalett. Det är dock betydligt färre demonstranter än de tiotusentals som protesterade vid presidentens besök förra året.

Ballong föreställande Donald Trump som en jättelik baby, den del av protesterna mot den amerikanska presidenten i London. Bild: Tolga Akmen/Lehtikuva-AFP

Lunch med May

Inte långt från demonstrationen på Trafalgar Square åt Trump lunch med Theresa May innan han besökte bunkrarna där forne premiärministern Winston Churchill styrde landet under andra världskriget.

Donald Trump väntas också hålla ett möte med Storbritanniens miljöminister Michael Gove, en av kandidaterna till att ta över efter Theresa May. Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som Trump sagt borde leda förhandlingarna med EU, väntar dock fortfarande på ett samtal från presidenten. En annan av Trumps favoriter, premiärministerkandidaten och tidigare utrikesministern Boris Johnson, avböjde ett möte med Trump. De hade dock en konversation på telefon som beskrivs som "vänlig och produktiv".

Under presskonferensen med May sade Trump att Labourledaren Jeremy Corbyn bad om ett möte med presidenten, men att han tackade nej.

Storbritanniens drottning Elizabeth II och USA:s president Donald Trump. Bild: Adrian Dennis/Lehtikuva-AFP

Avslutar med bankett

Trumps arbetsdag avslutas med en bankett hos den amerikanske ambassadören. Prins Charles och hans fru Camilla kommer att närvara å drottningens vägnar.

Drottning Elizabeth framhöll i sitt tal på måndagskvällens bankett betydelsen av internationellt samarbete och lovordade internationella institutioner som Trump kritiserat vid flera tillfällen.

Amerikanen kallade i sitt tal drottningen för en fantastisk kvinna och utbringade en skål för de båda ländernas "eviga vänskap".

Skarpögda smyckesentusiaster noterade att drottningen bar en relativt neutral brosch när de båda möttes under dagen. Vid Trumps förra besök väckte drottningens val av smycken viss uppmärksamhet. Många spekulerade om huruvida hon skickade dolda budskap med dem – en brosch hon fått av paret Obama, en brosch i form av en snöflinga som hon fått av Kanada, och en som drottningmodern bar vid George VI:s begravning, inget man förknippar med fest och glädje.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning