Cecilia Bartoli och Max Martin får Polarpriset

Max Martin och Cecilia Bartoli delar på Polarpriset. Arkivbild. Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT & Maja Suslin/TT

"Operavärldens Usain Bolt" och en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare delar på årets Polarpris. Det är första gången en låtskrivare får priset på en miljon kronor.

– Tack så mycket, det är en ära. Vi ses i Stockholm i juni, sade Max Martin i en videohälsning efter offentliggörandet.

Max Martin blir den förste svensken att få priset i populärmusikklassen. "Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken", skriver juryn i sin motivering.

Född: 1966 i Rom.

Bakgrund: Mezzosopranen, som kallats en levande legend, inledde karriären med ett framträdande på Arena di Verona i Italien 1987.

Karriär: Ledande roller i några av Rossinis mest berömda operor ledde till internationell uppmärksamhet och 1996 debuterade hon på Metropolitan i New York. Hennes tekniska förmåga anses vara i det närmaste fulländad och har fått kritiker världen över att jubla. Bartolis inspelade framträdanden och skivor har sålt i mer än tio miljoner exemplar vilket gör Cecilia Bartoli till den klassiska musikens just nu mest framgångsrika artist, enligt Polarprisjuryn.

Den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli får priset för att hon förädlat sången som konstart. "Med sitt röstomfång på tre oktaver och en unik förmåga att leva sig in i sina roller full av uttryck har Bartoli utvecklat sången som konstart och trollbundit publiken i världens främsta operahus.

Hon har grävt djupt i musikhistorien och presenterat försvunna skatter från 1600-, 1700 och 1800-talet som framstår som fullständigt nya för dagens publik. Bartoli har skrivit nya kapitel till musikhistorien och byggt broar mellan århundraden och fördjupat vår förståelse för Europas kulturella arv. Bartoli har visat att höjda röster kan förändra världen", lyder prismotiveringen.

"Exceptionell teknik"

Svenska hovsångerskan Elin Rombo hyllar Cecilia Bartolis sångteknik.

– Hennes sångteknik är verkligen exceptionell. Hon använder sin röst som ett instrument på ett sätt som ingen annan gör. Många försöker härma henne. Hon missar inte en ton i sina koloraturpassager, säger Rombo.

Även operasångerskan Malena Ernman är entusiastisk inför Polarprisjuryns val av Cecilia Bartoli.

– Hon är operavärldens Usain Bolt, säger hon och fortsätter:

– Hon är en person som har vägrat att följa strömmen. I operavärlden i dag handlar det mycket om att ha en stor röst och stå på en stor scen. Men Cecilia Bartoli menar att musiken inte blir vacker av det och har sagt det så ofta att hon blivit obekväm. Hon har tackat nej till stora scener och väljer konsekvent mindre scener, ofta barockscener.

Vidgat urval

Med Max Martin som pristagare utvidgar juryn sitt urvalsfält i populärmusikklassen till att omfatta inte enbart artister utan också låtskrivare och producenter. Det är dessutom en yrkesperson som i allra högsta grad är i ropet när han får priset. Inför den amerikanska Grammygalan som äger rum på måndag är Max Martin sexfaldigt nominerad.

Max Martin fick sitt internationella genombrott som låtskrivare 1999 med Britney Spears debutsingel Baby one more time. Sedan dess har han på ett exempellöst sätt lyckats behålla sin position som en av världens mest framgångsrika låtskrivare.

Född: 1971 i Stenhamra, Ekerö kommun.

Bor: I Los Angeles.

Kända låtar: Slog igenom i Sverige med This is the way som han skrev åt E-type. Det internationella genombrottet kom med Baby one more time som gjorde Britney Spears till megastjärna. Max Martin jobbar konsekvent i team tillsammans med andra låtskrivare, allt för att ladda sina låtar med så många idéer som möjligt.

Ekonomi: Även finansiellt är Max Martin ett av musikbranschens tyngsta namn då upphovspersoner kommit att bli betydligt mer utpräglade makthavare än artister. Han har styrelseuppdrag i ett drygt dussin bolag, varav enbart Martin Sandberg Production har 247,8 miljoner kronor i eget kapital.

Martin har bland annat skapat internationella superhits åt Katy Perry, Maroon 5 och Taylor Swift. Med låten Can't feel my face – som han skrev tillsammans med Ali Payami, Savan Kotecha, Abel Tesfaye och Peter Svensson till den kanadensiske artisten The Weeknd – fick han i augusti förra året sin 21:a förstaplacering på den amerikanska Billboard-listan. Bara den tidigare Polarpristagaren Paul McCartney och John Lennon har noterat fler Billboard-ettor. Som en jämförelse hade Abba en Billboard-etta.

"Fantastiskt duktig"

Jenny Berggren samarbetade med Max Martin under sin tid i popgruppen Ace of Base. Hon säger att hemligheten bakom Max Martins framgångar är en intuitiv förmåga att veta vad publiken vill ha.

– Han är väldigt duktig på människor egentligen, han är duktig på att veta vad de behöver höra. Sedan är han väldigt musikalisk. Han har både hjärta och hjärna när det gäller musik.

Svenske låtskrivaren och producenten Carl Falk, som bland annat skapat världshits åt bandet One Direction, tycker att Max Martin är en oerhört välförtjänt pristagare.

– Det är kul att vi låtskrivare som kämpat så hårt för att sätta Sverige på världskartan uppmärksammas. Vi står bakom så många artister och skapar och utvecklar deras karriärer. Men det är alltid artisten som framför låten som får all kredd. Jag tror att alla låtskrivare jublar i dag.

Lärling hos Denniz Pop

Max Martin föddes 1971 som Martin Sandberg i Stenhamra på Ekerö utanför Stockholm. Medialt har han konsekvent hållit en mycket låg profil. I en unik intervju i Sveriges Radios P4 lovsjöng han i somras den kommunala musikskolan som han framhöll som sin väg in i musiken. Han började spela valthorn men gick snart över till trummor och keyboard. Mitt under studierna på Stockholmsskolan Södra Latins musiklinje hoppade han av för att i stället börja som praktikant hos Denniz Pop.

Låtskrivaren och musikproducenten Denniz Pop tog den unge Max Martin under sina vingar i Cheiron-studion som låg vid Fridhemsplan i Stockholm. Max Martin blev något av en lärling och det förhållningssättet har han burit med sig genom karriären.

2006 gav Max Martin den då 21-årige hårdrockaren Johan Schuster en praktikplats i sin studio. Schuster fostrades enligt Denniz Pops modell, fick artistnamnet Shellback och är i dag Max Martins parhäst. De ingår som en del i producentkollektivet Wolf Cousins och har tillsammans bland annat skrivit Taylor Swifts hit Shake it off. Inför den amerikanska Grammygalan som äger rum på måndag är Max Martin sexfaldigt nominerad.

Med sin sällsynt skarpa blick för talang har Max Martin, som bor i Los Angeles, knutit flera unga förmågor till sig. På så vis har han kontinuerligt vitaliserat och återuppfunnit sig själv. När Max Martin utnämndes till Årets svensk i världen 2015 berättade han i en intervju att lagarbete är en starkt bidragande orsak till hans framgångar.

2015 Emmyloy Harris och Evelyn Glennie

2014 Chuck Berry och Peter Sellars

2013 Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012 Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011 Patti Smith och Kronos Quartet

2010 Björk och Ennio Morricone

2009 Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008 Pink Floyd och Renée Fleming

2007 Sonny Rollins och Steve Reich

2006 Led Zeppelin och Valerij Gergijev

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning