Mauri och Ben 40+40 år i riksdagen – rördes till tårar: "Har saknat att polemisera med Ben"

Tårfyllt avsked när Mauri Pekkarinen och Ben Zyskowicz mindes tillbaka på 40 år i riksdagen. Bild: Niklas Tallqvist

En sak som sällan syns utåt i riksdagen är kollegialiteten över partigränserna. Men den syntes på torsdagen då två veteraner skrattade och grät efter 40 år vardera i riksdagen.

Mauri Pekkarinen (C) och Ben Zyskowicz (Saml) har sedan de blev invalda i riksdagen 1979 blivit två av de kändaste profilerna – och allra kändast är de för att prata. Endera av dem eller båda har brukat toppa listorna över inlägg och repliker i plenum.

– När jag kom till riksdagen som en landsbygdspojke var jag faktiskt blyg. Jo, det är kanske svårt att tro, säger Pekkarinen.

Ilkka Kanerva (Saml) – den enda ledamot som suttit längre än de två – börjar skratta bredvid.

– Se, han börjar alltid skratta när jag försöker tala lite mera sanning.

De senaste åren har Pekkarinen varit riksdagens vice talman, och även om det är en ära harmar sig Pekkarinen över en sak med att inte sitta lika mycket nere i salen.

– Det har harmat att jag inte kunnat debattera mer med Ben.

Eero Heinäluoma (SDP) inflikar om den rekordpratande Pekkarinen att "när vi såg vem Centern hade valt till talman, så förstod vi att oppositionen har en chans".

Ben Zyskowicz, 64, ställer åter upp i riksdagsvalet och meddelar att han "inte ger upp självmant förrän jag kommit ikapp Kanerva".

Mauri Pekkarinen i samspråk med Eero Heinäluoma och Ben Zyskowicz Bild: Niklas Tallqvist

Pekkarinen, 71, kommer däremot att ställa upp i EU-valet, och han lämnar alltså riksdagen, där han nu är vice talman. Avskedet till granitborgen rörde Pekkarinen till tårar då partikollegan och musikern Mikko Alatalo (C) spelade och sjöng Viivy vielä hetki (Stanna ännu en stund).

Med på den festliga mottagningen var veteranernas fruar Raija Pekkarinen och Rahime Husnetdin-Zyskowicz.

– Det här jobbet kräver en del av frun också. Utan Raija hade jag inte varit här. Jag har ofta haft dåligt samvete, men om man tänker på hur bra äktenskap vi haft och vad det beror på, så är det säkert att vi har bott hälften av tiden isär, skämtar Pekkarinen.

– Och när jag nu funderat om jag ska återvända till Raija på heltid, eller om det ingår en liten risk i det, så kom jag fram till att undvika risken. Jag kandiderar till Europaparlamentet och vi kan fortsätta leva hälften av tiden isär.

Riksdagsveteranerna drar fullt hus i riksdagens mottagningsutrymmen. Kolleger från alla partier, personal och riksdagsreportrar, också pensionärer. Den tidigare generalsekreteraren Seppo Tiitinen dök upp.

Zyskowicz öser beröm över personalen.

– Tjänstemännen här gör ett enormt jobb som inte alltid syns. När jag kommer på jobbet på morgonen går grundlagsutskottsråden hem.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning