Matutmaning i september – ät för 3,50 per dag

KLASSIKER. Morgongröt – billigt och hälsosamt.Bild: Henrik Montgomery / SCANPIX

En utmaning som går ut på att äta för 3,50 euro per dag under hela september sprider sig på Facebook.

Bakom utmaningen står Essi Määttä som driver träningscentret Funky Fit i Jyväskylä. En av hennes kunder frågade häromdagen efter praktiska råd för hur man äter billigt och hälsosamt, så hon beslöt sig för att dela några matrecept i företagets slutna Facebookgrupp för kunder.

– Men sedan kom jag på att det här borde delas med flera, så jag startade en utmaning och gav den en egen Facebooksida med namnet "Syyskuun halparuokalaiset". Jag tänkte mig att en liten krets skulle vara intresserad, men på bara två dagar har nästan 35 000 visat intresse. Det är helt otroligt! säger hon.

Redan innan utmaningen startade gick diskussionen het på Facebook.

– I ett läger tycker man att 3,50 per dag är rena lyxen och i det andra lägret anser man att det är omöjligt att leva så billigt. Pengar och mat väcker mycket känslor, folk har så olika ekonomisk situation, säger Määttö.

Hon själv har aldrig tidigare testat på att äta för 3,50 under en hel månad – förutom när det varit av nöden tvunget i perioder under studieåren – men hon är helt övertygad om att det går bra.

– I dag består till exempel min frukost av ägg, smoothie och kaffe, vilket kostar 64 cent. Till lunch blir det linssoppa med bröd och på kvällen äter jag gröt. Efter det har jag ännu en euro kvar av dagens budget.

Hon påpekar att meningen med utmaningen ändå inte är att rapportera nitiskt om varje cent, utan snarare att folk ska få inspireras och dela med sig av sina bästa recept och idéer.

– Den som har tillräckligt med pengar handlar ofta mat med skygglapparna på, utan att tänka efter. En utmaning som den här kan förhoppningsvis få solk att uppskatta den mat de äter, hjälpa dem som funderar på billiga alternativ och göra sparandet lite roligare.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00