Mattsson, Kuivisto och Potkonen de stora finska OS-hjältarna

Matti Mattsson toppade formen perfekt till OS. Bild: Attila Kisbenedek/Lehtikuva

Många lyckades över förväntan, andra misslyckades. Ett exceptionellt OS är till ända och HBL går igenom de finska idrottarnas framgångar eller uteblivna framgångar i OS.

Berömligt vitsord

Matti Mattsson, simning

Att potentialen är skyhög har stått klart i många år.

Tog brons i långbane-VM på 200 meter bröst år 2013. Har efter det i långa perioder haft problem med både skador och form.

Hittade kanonformen lagom till OS, putsade personliga rekordet med över en sekund i finalen och tog brons.

Medaljen är den första i simning sedan Jani Sievinens silver på 200 meter medley i Atlanta 1996. Den medaljen var en förlorad medalj, detta brons allt annat än.

Mira Potkonen, boxning

Höll nästan på att falla för åldersstrecket men fick delta och visade med eftertryck att hon hörde hemma på de största av scener. Att som 41-åring alltjämt hålla den här nivån vittnar om ett stenhårt psyke.

Att hon inte rådde på en utomjordiskt snabb brasilianska i semifinalen förringar inte insatsen det minsta. Avslutade karriären med ett OS-brons. Hur många klarar av det?

Känslosvallet var stort för Mira Potkonen efter karriärens sista match. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Sara Kuivisto, friidrott.

Fyra starter, fyra finska rekord, första finska dam under två minuter på 800 meter och nära finalplats på både 800 och 1500 meter. Borgå Akilles-damen var ett av den finska truppens stora utropstecken.

Och mycket talar för att hon kommer att fortsätta kapa tiondelar och sekunder av sina finska rekord. Hålls hon skadefri är det mesta möjligt.

Sara Kuivisto gjorde fyra lopp och satte fyra finska rekord. Bild: Lise Åserud/Lehtikuva

Eetu Kallioinen, skeet

Kom till OS med ett färskt EM-brons i bakfickan. Och hade länge medalj, till och med guldvittring i OS-finalen. Två bommar i följd blev ödesdigra, Kallioinen blev fyra och var allt annat än nöjd.

- Jag gick för guld, inget annat. Att lämna OS utan medalj känns så tungt, sade han efter finalen.

23 år ung var det inte Kallionens sista chans.

Eetu Kallioinen var nära medalj. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Topi Raitanen, 3000 m hinder

Raitanens form var ett litet frågetecken inför OS men alla farhågor visade sig obefogade. Löpte smart i försöken och insatsen i finalen var mer eller mindre fulländad taktiskt sett. Höll huvudet kallt och hade krafter kvar i spurten. Åttonde plats och bästa europé. Årsbästa i finalen.

Topi Raitanen imponerade stort på 3000 meter hinder. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Mer än godkända

Tuula Tenkanen, laser radial

Den trefaldiga stortävlingsmedaljören var ute efter kröna sin fina karriär med en OS-medalj. 30-åringen inledde oerhört bra men en dålig start kostade henne sannolikt en medalj. Lägger av, 30 år ung. För tidigt tycker många.

Wilma Murto, stav

Tog 450 i första försöket och trots att det blev den enda höjden hon klarade räckte det till en förnäm femte plats.

Veli-Matti "Aku" Partanen, 50 km gång

Oerhört nöjd nia i mål i Sapporo. Med i medaljkampen i 40 kilometer men tvingades släppa lite under den sista milen. En fin insats.

Kristiina Mäkelä, tresteg

Gjorde 14,21 i kvalet och tog sig som sista dam till final. En final som höll hisnande hög klass. I det sällskapet räcker Mäkeläs kapacitet inte till men hon visade än en gång prov på fina tävlingsnerver då hon fixade kvalet.

Lassi Etelätalo, spjut

33-åringen har ett imponerande och något märkligt stortävlingsfacit. Och det blev ännu bättre i OS där han visade prov på tävlingsnerver i både kval och final. 83,28 är klart godkänt med tanke på hur han kastat i år. Åtta i finalen.

Ida Hulkko, 100 m bröstsim

22-åringen skrällde före OS i EM-bassängen där hon knep karriärens första mästerskapsmedalj, ett silver, på 50 m bröstsim. I OS var distansen den dubbla men Hulkko gjorde en kanoninsats och tog sig vidare från försöken. I semifinalen fortsatte hon i stor stil och stannade endast 43 hundradelar från final.

Fanny Teijonsalo var ett utropstecken i OS. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Fanny Teijonsalo, 50 meter fritt

Var sjuttonde snabbast i försöken och finlandssvenskan såg ut att missa semifinal. Men så hade hon fru Fortuna på sin sida då Siobhan Haughey från Hongkong lämnade återbud. I semifinalen räckte inte farten till men helhetsbilden var klart positiv ändå.

Mimosa Jallow, 100 m ryggsim

27-åringen slog nytt finskt rekord i försöken och var ytterst nära att nå semifinal. Första dam att inte gå vidare. Rekord i OS smäller alltid högt.

Presterade på väntad nivå

Sami Välimäki, golf

Välimäki gjorde en kanonsäsong i fjol men i år har spelet inte stämt fullt ut i något skede.

Mot den bakgrunden var 27:e plats ungefär vad man kunde förvänta sig av Tammerforskillen.

Arvi Savolainen, brottning 97 kg

Knep nationsplatsen framför näsan på Elias Kuosmanen. Föll i första matchen men fick ändå en chans att brottas om brons. Väl där var den iranska motståndaren alldeles för bra.

Elias Kuosmanen, brottning 130 kg

Gick upp i tungviktsklassen och på sikt kan det vara rätt väg att gå. Men nu vägde Kuosmanen alldeles för lätt. Får äta och träna upp sig och komma igen.

Akseli Keskinen/Sinem Kurtbay, Nacra 17

OS-platsen säkrades av Kurtbay och Janne Järvinen men den sistnämnde dömdes till fängelse för medhjälp till narkotikabrott och Finlands olympiska kommitté stoppade Järvinens OS-resa och Keskinen tog hans plats.

OS började illa. Krock med bojen och kantrad båt i första starten. 16:e plats.

Tuuli Petäjä-Siren, RS:X

Gjorde ungefär vad som väntades i sitt fjärde OS. Jämn, pålitlig och säker. Men är några snäpp efter den absoluta världseliten. Arkitekten har hunnit bli 37 år men är fortfarande så pass bra att det kan löna sig att fortsätta något år till.

Kaarle Tapper, laser

25-åringen var redan med i Rio och har sedan dess nått bland annat en åttondeplats i EM och en tolfteplats i VM. Var ute efter medalj i OS och inledde oerhört bra. Tappade mot slutet och fick nöja sig med en mer än hyfsad åttonde plats.

Kalle Koljonen, badminton

Koljonen skrev under valborgshelgen ett stycke badmintonhistoria då han som första finländare någonsin vann en individuell medalj i EM. I OS besegrade han planenligt Luka Wraber men var sedan chanslös mot världstvåan Viktor Axelsen som gick hela vägen och vann guld.

Sanna Nuutinen, golf

Nuutinen har en bra säsong bakom sig med tre placeringar i topp-tre på Europatouren. Men i OS var startfältet namnstarkare och då räckte det inte längre än till en 20:e plats. Spelade varje runda under par och var ändå rätt nöjd med insatsen.

Reetta Hurske, 100 m häck

Ryggproblem och tränarbyten har stört vardagen och Hurske var långt från rekordformen (12,78) i OS. Utslagen direkt. Sett till förutsättningarna låg Hurske ungefär på väntad nivå.

Silja Kosonen, slägga

Det 18-åriga storlöftet stannade en dryg meter från finalplats. Det personliga rekordet hade räckt mer än väl för final. Nu blev det 70,49 vilket inte räckte denna gång. Satt juniorvärldsrekord i år och tog guld i junior-EM . Inte långt från final i OS heller. En kanonsäsong.

Oliver Helander, spjut

Potentialen tvivlar ingen på men då kroppen inte håller ihop blir det svårt att hävda sig. Gått mer eller mindre kroniskt skadad de senaste åren och allt vad utveckling heter har kommit av sig. Kanske dags att göra om något radikalt i träningsupplägget?

Viivi Lehikoinen, 400 m häck

Gjort enorma framsteg under säsongen. Nya vindar på träningssidan har gett ny vind i seglen och den 21-åriga HIFK-damen har knipit över en sekund av sitt rekord denna säsong. Rekordnoteringen hade räckt för semifinal i OS, nu blev hon ynka tretton hundradelar från att få göra två lopp i OS.

Elmo Lakka, 110 m häck

Varit jämn, säker och rätt snabb under säsongen. Gjorde 13,48 i försöken och gick vidare till semifinal.

För finalplats hade krävts nytt finskt rekord, 13,32, men i semifinalen fick Lakka det inte att stämma. 13,67.

Kristian Pulli, längd

Gjorde 824 inomhus i vintras. I kvalet gjorde han 796 och knep en plats i OS-finalen. Med tanke på att formen var ett frågetecken inför OS var det mer än godkänt. I finalen blev det 792 och tre hopp.

Jarkko Kinnunen, 50 km gång

37-åringen gjorde sitt fjärde OS och gjorde inte alls bort sig. 50 kilometer i tryckande och fuktig hetta är en pärs av rang. Kinnunen var 26:a i mål och klart godkänd.

Aleksi Ojala, 50 km gång

Ojala har haft som otrevlig vana att vara tvungen att avbryta sina 50-kilometerslopp. Men i OS kom han i mål, visserligen 24 minuter bakom täten. Mycket mera kunde man inte kräva under dessa förutsättningar.

Presterade under sin nivå:

Lari Pesonen, skeet

Kom aldrig riktigt i gång och sänkte bara 114 av 125 lerduvor. I det här sällskapet förslog det ingen vart.

Satu Mäkelä-Nummela, trap

Hjältinnan från OS i Peking 2008 var ett medaljhopp också nu. Men skyttet stämde inte och efter den första dagen kommenterade hon läget så här:

- En medioker förrätt. Nu måste varmrätten bli bättre för att jag få välja dessert.

Desserten uteblev.

Kalle Samooja, golf

Tre gånger i tio-i-topp på Europatouren i år men formen var ett frågetecken inför OS då kurvan pekade neråt. 45:e plats var en missräkning.

Antti Vikström, bågskytte

Hade problem med pilbågen före och under OS. Pilbågen slutade fungera som väntat i slutspelet mot Khairul Anuar Mohamad och så var OS över för Wikström.

Lizzie Armanto, park

Den positive världsmedborgaren hade under vanliga omständigheter varit en given medaljkandidat. Men det lårben hon bröt förra året har inverkat, i värsta fall permanent, på rörligheten och har du inte maximal rörlighet i leder och muskler kan du inte hävda dig mot de bästa. Åkte ut direkt.

Lizzie Armanto kunde inte göra sig själv rättvisa i OS. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Henri Ruoste, dressyr

Ruoste i par med hästen Kontestro DB kom fel in i OS. Hästen var inte alls sig själv, den nästan 20 timmar långa flygresan påverkade hästen markant. Och utan en hundraprocentig häst går det inte.

Ari-Pekka Liukkonen, 50 m frisim och 100 m frisim

Vann EM-guld på lång bana tidigare i sommar på 50 meter frisim och även om EM och OS är två skilda världar kunde Liukkonen i bästa fall ha aspirerat på en finalplats. Men sade redan före OS att han inte känner sig vara i form och OS tog slut i försöken.

"Det finns 10-20 simmare i världen som en bra dag kan vinna en OS-medalj. Eller bli utslagna i försöken", sade Liukkonen inför OS.

Han hade rätt.

Matilda Castren, golf

Kom till OS med färska segrar på LPGA-touren och en på Europatouren. Ett klart medaljhopp var den 26-åriga San Diego-bon. Men som hon själv sade så hittade hon inte riktigt storspelet i något skede och någon medaljkamp blev det aldrig. Var lite besviken men det lär komma fler chanser, också på OS-nivå.

Maria Huntington, sjukamp

Sjukamp är som bekant en väldigt känslig gren. Huntington siktade på nya rekordpoäng i OS men den drömmen dog i ett rätt tidigt skede då resultaten inte infann sig. Blev drygt 200 poäng från rekordseriens notering. Inte vad hon väntat sig från OS. Rekordserien hade gett en plats bland de tio bästa.

Ella Junnila, höjd

I kanonform inomhus men utomhus har formen varit svajig för det unga superlöftet. Klarade 186 i kvalet men sen tog spänsten slut för denna gång. Får hon hållas frisk lär det gå betydligt bättre i Paris om tre år.

Annimari Korte, 100 m häck

Haft problem med baklåret längs med sommaren och formen var ett frågetecken för den finska rekorddamen. Blev bara ett lopp i OS. Efteråt lade Korte delvis misslyckandet på att hon inte fick plats i business class på flyget till Tokyo. Enligt henne klarade baklåret inte av turistklass.

Senni Salminen, tresteg

14,63 i år och Salminen är ett stort framtidsnamn. Förhoppningarna var höga på Salminen, kanske aningen för höga med tanke på att hon saknar rutin från dessa sammanhang.

Gjorde 14,20 i kvalet och missade final med en centimeter. En liten missräkning men det förändrar inte den stora bilden som ser väldigt positiv ut för Salminen.

Underkända

Krista Tervo, slägga

Kastade 72,92 strax före OS. Ett resultat som hade gett finalplats i Tokyo. Men väl där gick allt gick på tok. Tervo blev utan resultat i kvalet och åkte hem.

Toni Kuusela, spjut

Hade gjort över 85 meter i sommar men är rätt orutinerad i de här sammanhangen och kanske att stundens allvar blev för mycket för Kuusela vars bågar i kvalet var oerhört anspråkslösa. 82,40 krävdes för final. Kuuselas bästa båge mätte 76,96.

Elina Lampela, stav

Tre misslyckade försök på 425 i kvalet och så var OS över. Tekniken stämde inte alls.

Vem var Finlands bästa idrottare i OS?

Laddar ... Laddar ...

OS avslutas på söndag men då tävlar inga finländare.

.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning