Mattlidens välkomstdagar blev fylleslag

Kurscentret där välkomstdagarna hölls ligger invid den långa och idylliska sandstranden Högsand i Hangö. Arkivbild. Bild: ARKIV/ Lina Enlund

Mattlidens gymnasium uppmanar föräldrar till allvarlig diskussion med sina ungdomar efter att starksprit smugglades in i vattenflaskor till gymnasiets välkomstdagar i Högsand. Tiotals berusade studerande vinglade runt och en del försökte simma ut i mörkret.

I ett upprört meddelande på det interna studerandenätverket Wilma går gymnasiets rektor ut med information om en del studerandes alkoholanvändning vid gymnasiets välkomstdagar på lägergården Högsand i Hangö.

De traditionella välkomstdagarna hölls i slutet av augusti och till en början förlöpte allt precis som vanligt. Tutorerna hade skapat ett roligt program för förstaårsstuderandena och dagen avslutades med att alla samlades för ett gemensamt foto på de soldränkta sanddynerna. Men när mörkret föll förändrades stämningen på stranden där en del av de drygt 200 deltagarna övernattade i tält. I Wilmameddelandet beskrivs scenen som ett fylleslag där tiotals unga vinglade runt och lärare och tutorer fick hindra dem från att simma ut i det nattsvarta havet.

"Lärarna samlade ihop mängder med buteljer och burkar. Det obehagligaste var vattenflaskor som visade sig innehålla rent brännvin. Lärare och tutorer försökte kontrollera situationen men på grund av vissa elevers berusningsgrad var det mycket svårt. Omfattningen och berusningsgraden var skrämmande" står det bland annat i meddelandet.

Gymnasiets rektor, Saana Ruotsala, bekräftar att skolan ser allvarligt på händelsen och att både hon och resten av studerandevårdspersonalen är uppriktigt orolig. Mattlidens gymnasium har ordnat välkomstdagar i 16 år utan att någonting liknande inträffat. Hon är extra upprörd över att det var många som drack och att det hela synbarligen var planerat på förhand.

– Det handlade inte om enstaka personer utan det skedde i stor utsträckning. Lärarna och tutorerna, alltså äldre studerande som varit med och organiserat evenemanget, fick patrullera hela natten och se till att alla var på plats och i säkerhet. Jag vill rikta ett enormt tack till dem för deras arbete.

Bara några veckor senare, den 9 september, utspelade sig en liknande scen som ytterligare fördjupar Ruotsalas oro. Mattlidens Alumniförening ordnade en fest på skolan för att fira dess 40-årsjubileum och hade rekryterat gymnasiestuderande från årskurs 2 och 3 som serveringspersonal. De flesta arbetade flitigt men en del började dricka – under arbetstid och inför både vuxna och skolans personal.

Även om denna tillställning inte ordnades av skolan själv, ville Ruotsala nämna den i meddelandet för att visa hur allvarligt skolan tar på saken.

– Självklart har vi inom skolan fört diskussioner om båda händelserna med studerandena. Men det handlar om minderåriga och vi vill vara säkra på att även vårdnadshavarna är medvetna om läget, därför skickade vi ut detta meddelande på Wilma, säger hon.

Skolan kommer att ta upp ämnet på bred front och specifikt arbeta med alkoholfrågor under hösten. Exakt hur arbetet ser ut vet Ruotsala ännu inte, men både inbjudna gäster och verkstäder kan bli aktuella.

"Berätta hur det känns"

En som i höst har anlitats av förbundet Hem och Skola för att prata om alkohol i skolorna är Anne Ahlefelt. Efter att ha tagit del av Wilmameddelandet säger hon att Mattlidens gymnasium agerar alldeles rätt när man utan att hymla går ut med informationen till föräldrarna, dessutom i rätt så svavelosande ordalag.

– Skolan skapar här ett forum för diskussion och ger alla föräldrar i Mattliden ett jättebra tillfälle att diskutera alkoholanvändning med sina ungdomar där hemma. Att oron lyser igenom i texten är helt okej, man får och ska säga hur det känns och vad man är rädd för. Det skapar en öppen diskussion där det också finns utrymme för den unga att berätta hur han eller hon känner.

Hennes tips till föräldrarna är att berätta för den unga om meddelandet och också berätta hur det känns att läsa det.

– Men försök att hålla diskussionen på ett neutralt plan och undvik beskyllande, för då åker skyddsmurarna upp. Man behöver inte genast anta att det egna barnet varit med på det hela. Lyssna på vad den unga säger.

Kan diskussionen försvåras av att föräldrarna själva dricker?

– Visst, vuxna kan oroa sig för att den unga ska "kasta bollen tillbaka" och påpeka att föräldern själv dricker eller att han eller hon berättat om festvanor i sin egen ungdom. Men en sådan här diskussion handlar inte om att döma varandra utan om att ge varandra möjligheter. Det kan också vara bra för föräldrar att minnas att fylledrickandet faktiskt minskat ganska dramatiskt på bara en generation. Det ska man också ge utrymme för.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning