Mattliden dominerade totalt: Jag höll på att spy vid växlingen

Vinnarlaget från höger: Alec Backman, Ebba Miettinen, Anton Pennanen, Jonathan Hägg, Nicholas Kroath, Fanny Aschan, Fia Kares och Matilda Pennanen var helt överlägsna. Bild: Niklas Tallqvist

Mattliden vann det första av två finalheat i åttamanna gatustafett för årskurserna 1-6 med mixed lag i stor stil. Men det räckte ingen vart då en annan uppställning från samma skola kapade över en minut av segertiden i finalheat nummer två.

Uppställningen Fia Karves, Anton Pennanen, Ebba Miettinen, Jonathan Hägg, Fanny Aschan, Nicholas Kroath, Matilda Pennanen och Alec Backman var totalt överlägsna.

Hur kommer det sig att ni är så snabba?

– Vi är Mattliden och där är alla snabba, säger Nicholas Kroath.

– Jag tror att det spelar in att vi är en så väldigt stor skola, säger Alec Backman som sprang ankarsträckan.

Backman kunde ta det rätt lugnt för vid det laget hade Mattliden redan dragit upp en rejäl lucka.

Vad var taktiken inför loppet?

– Att orka hela vägen, säger Fia Karves.

Hur fungerade det ?

– Jag var nog rejält trött efter min sträcka, säger Karves och får medhåll av Ebba Miettinen.

– Då jag växlade var jag så trött att jag höll på att spy, säger Miettinen som bland annat håller på med skidskytte då hon inte springer karneval.

Fanny Aschan var inne på att den tuffa interna konkurrensen i Mattliden gör dem snabba och starka.

– Alla måste prestera sitt yttersta, säger Aschan som själv håller på med redskapsgymnastik.

Hur mycket hade ni tränat inför det här?

– Inte så mycket tillsammans. Fem gånger kanske men gatustafetten behöver man ju inte träna så mycket på då. Det räcker att man kan springa, säger Kroath som håller landslagsklass på juniornivå i badminton.

– Det är en kul racketsport.

Hur bra är du?

– Väldigt bra

En timme tidigare hade Lucas Lindqvist på ankarsträckan fört Mattliden till seger i det första finalheatet. Trots en överlägsen seger räckte 19,58,8 till slut "bara" till en elfte plats.

Lindqvist har åtminstone en sak gemensamt med ankaren i vinnarlaget, Alec Backman. Båda spelar fotboll och båda har Lionel Messi som största idol.

Hur tungt var det att se Barcelona falla med 0-4 mot Liverpool?

– Det var nog tungt, säger Lindqvist.

– Följande dag var förstörd, säger Backman.

Vädret i Alberga kunde knappast ha varit bättre under den första karnevaldagen. Runt 20 grader varmt, blå himmel och nästan vindstilla.

– Alltid roligare att springa i fint väder, säger Fia Karves.

– Det var skönt fast jag mådde lite illa, säger Ebba Miettinen.

Ett par av killarna skulle ännu springa senare under fredagskvällen. Alla är i elden på lördagen så segerfesten låter vänta på sig.

– Nej det gör den inte. Vi ska fira med hejarklacken som är våra största fans, skrattar Karves.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning