Mattilas fullträff: Tog överraskningsseger med nytt personbästa

Nea Mattila såg ut som ett levande frågetecken efter målgången. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Viivi Lehikoinen skulle ta hem segern på 400 meter häck i Sverigekampen – men så gick det inte. HIFK-klubbkamraten Nea Mattila avslutade urstarkt och firade vilt. Segertiden 57,81 var säsongens sjätte personbästa för 18-åringen.

Viivi Lehikoinen och Johanna Holmén Svensson var segerkandidaterna på 400 meter häck inför starten – och också på upploppet. De två löparna såg ut att duellera om segern, men plötsligt blandade sig Nea Mattila med i leken.

Mattila knappade in meter för meter. Hon gick upp i en osannolik ledning i grevens tid och korsade mållinjen som etta, tre hundradelar före Holmén Svensson. Mattila var lika förvånad över segern som publiken.

– Jag kände att jag hade krafter kvar. Vad hade jag att förlora? Det var bara att ge allt, säger hon.

Vad låg bakom fullträffen under säsongens sista dagar? Det har Mattila svårt att sätta fingret på. Hon hade inte ens siktet inställt på nya topptider – upplägget försvårades av att hon löpt 400 meter dagen innan. Med tanke på förutsättningarna var slutspurten oerhört imponerande.

– Jag ville bara se vad som fanns kvar i kroppen, att det gick så här var uppfriskande. Stödet på läktaren gav mig nästan tårar i ögonen och krafter för loppet.

Två sekunder snabbare än i fjol

Säsongen har varit en resultatmässig succé för Mattila, som ännu i fjol hade ett personbästa på 59,99. Rekordskövlingen inleddes i juni och sedan dess har det blivit många nya toppnoteringar. I Tammerfors hyvlade hon tre tiondelar av sitt personbästa.

Det var också första gången Mattila löpte under 58 sekunder.

– Jag hade inte ens funderat på det som en gräns.

Mattila ska ännu tävla i stafett-FM nästa helg innan hon sätter punkt för säsongen. Sedan väntar en tuff träningsperiod: det gäller att skapa förutsättningar för att sätta siktet ännu högre nästa år.

– Den här insatsen gav mig både motivation och nya målsättningar, säger Mattila.

Lehikoinen utpumpad

Senast efter målgången stod det klart att Viivi Lehikoinen inte varit fullt frisk under tävlingen. Hon vek sig direkt dubbel, snörade upp skorna och letade fram en stol att sätta sig på.

Tio minuter senare låg hon på den blöta löpbanan och stirrade upp i himlen. Hon tackade nej till hjälp av både oroliga lagkamrater och medicinsk personal. Lehikoinen gav verkligen allt – men en förkylning satte stopp för urladdningen. Slutresultatet blev en tredjeplats på tiden 57,90.

Säsongen gick inte alls enligt planerna för Lehikoinen, som stått och stampat. 19-åringen fick varken till det i U20-VM i Tammerfors eller i EM i Berlin. Nu gäller det att ladda om – för kapacitet till bättre tider finns. Det vet Lehikoinen själv, som varit frustrerad över sina insatser.

Till slut reste sig Lehikoinen upp på egen hand och gick i väg på stapplande ben.

1. Nea Mattila, FIN, 57,81 PB

2. Johanna Holmén Svensson, SWE, 57,84

3. Viivi Lehikoinen, FIN, 57,90

4. Eveliina Määttänen, FIN, 58,93

5. Amanda Holmberg, SWE, 59,82

6. Lovisa Linde, SWE, 1.00,12

Ålder: 18

Förening: HIFK

Gren: 400 meter häck

Personbästa: 57,81 i Sverigekampen i år

Meriter: Ett FM-brons. Slogs ut i semifinal i U20-VM i Tammerfors i år.

Ålder: 19 år

Gren: 400 meter häck

Personbästa: 56,49 (2017)

Födelseort: Helsingfors

Förening: HIFK

Meriter: Tog guld i U18-EM 2016 och brons i U20-EM 2017.Ett FM-guld och ett FM-silver.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning