Matti Mattsson inledde sitt OS med 100 meter bröstsim – "Tre hundradelar från finskt rekord"

På söndag inleder Mimosa Jallow sitt OS med 100 meter ryggsim. Bild: SPT

Matti Mattsson simmade in som tjugoetta på 100 meter bröstsim, med tiden 1.00.02, vid OS i Tokyo. Tiden räckte inte till för att nå semifinal.

Simningen vid OS i Tokyo inleddes under lördagen. Direkt på öppningsdagen sågs en finländare också i bassängen. Matti Mattsson, i sin sidogren 100 meter bröstsim, simmade in som tjugoetta med tiden 1.00.02. Endast tre hundradelar långsammare än det finska rekordet som Mattsson satte i maj.

De sexton bästa tiderna gick vidare till semifinal.

"Det var en ganska bra start på tävlingarna. Kanske var målet mindre än en minut, men jag kom i mål två hundradelar över en minut, så jag blev inte besviken över den delen. Tre hundradelar från finskt rekord är inte dåligt", skriver Mattsson i finska Simförbundets pressmeddelande.

Mattsson vann sitt heat i första omgången.

"Tekniskt gick simningen bra, den sista 50 metrarna var tanken att accelerera och de accelererade. Kanske en satsning borde ha tagits på de sista metrarna, då skulle det ha gått på mindre än en minut, men nu är det såhär", skriver Mattsson.

Som väntat var Adam Peaty, från Storbritannien, snabbast i den första omgången, med tiden 57,56. Peaty har just nu världsrekordet på 100 meter bröstsim med tiden 56,88.

Mattssons simning fortsätter på tisdag med de första heaten i hans huvudgren 200 meter bröstsim.

På söndag tävlar finländarna Mimosa Jallow i 100 meter ryggsim och Ida Hulkko i 100 meter bröstsim.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning