Matti Anttonen ny statssekreterare på UM

Matti Anttonen Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsrådet har valt Matti Anttonen till ny statssekreterare på Utrikesministeriet. Statssekreteraren är den högsta tjänstemannen på ministeriet.

Vid sitt sammanträde den 19 december 2017 förordnade statsrådet utrikesrådet Matti Anttonen till Utrikesministeriets statssekreterare som kanslichef från och med den 1 mars 2018.

Utrikesrådet Anttonen är en meriterad finländsk diplomat med lång erfarenhet av utrikesförvaltningen. Anttonen är för närvarande chef för Finlands ambassad i Stockholm sedan januari 2017.

Under sin långa karriär har Anttonen främst ägnat sig åt östpolitiken och handelspolitiken. Innan Anttonen utnämndes till ambassadör i Stockholm var han utrikesministeriets understatssekreterare för externa ekonomiska relationer 2013–2016.

– Jag är tacksam för det förtroende som visats mig. Det här är en fin möjlighet att utnyttja allt det jag lärt mig under mina mer än 30 år som diplomat. Och det är alltid roligt att få lära sig något nytt, säger Anttonen i ett pressmeddelande.

Till kanslichefens uppgifter hör att leda, utveckla och övervaka arbetet vid Utrikesministeriet och inom ministeriets förvaltningsområde. Kanslichefen ansvarar för resultatstyrning, lagberedningen och samordning av tjänstemannaberedningen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03