Tre miljoner evakuerade inför orkanen Matthews ankomst

Vågorna slår in över Singer Island i Florida. Bild: AFP / Lehtikuva/Joe Raedle

Orkanen Matthew beskrivs som livshotande på sin väg mot amerikanska Florida. "Vi har inte sett en så här kraftig orkan på nästan ett årtionde", skriver amerikanska beredskapsmyndigheten Fema.

– Det är mörkt ute och jag kan höra vinden och regnet som börjat. Gatorna är tomma, så det är som en spökstad, säger Naki Carter, som befinner sig Palm Beach i Florida till TT.

Hon berättar att det tidigare var några personer ute och gick på stranden som inte verkade ta varningarna på allvar, men att det nu är öde.

– Jag skulle säga att det är oroligt här. För vi vet helt enkelt inte hur hårt orkanen kommer att slå. Vi hoppas på det bästa, men förväntar oss det värsta, säger hon.

I butikerna i kustområdet gapar hyllorna tomma.

– Jag besökte en lokal butik där jag fick en av de sista dunkarna vatten. All mat, som bröd och chips är borta, men speciellt vattnet. Det finns en stor beredskap om vi skulle förlora strömmen. Folk har bunkrat ficklampor och vatten. Vi tar det här på väldigt stort allvar. Det kan bli en kategori fem-orkan. Vi tar inga risker.

Zoodjuren i säkerhet

Naki Carter arbetar vid Palm Beach Zoo, där man i flera dagar förberett sig för att sätta djuren i säkerhet i betongbyggnader där fönstren täckts med plank.

– Alla våra 550 djur är i säkerhet. De flesta är väldigt lugna, men vissa är lite oroliga då de kan känna att de flyttats, säger hon och tillägger att intresset från allmänheten om djurens välbefinnande varit stort.

Orkanen Matthew kommer antagligen att slå mot Floridas östkust med förödande kraft, uppger det nationella orkancentret NHC. Men centret varnar för att vindarna kan vara kraftiga långt in i landet.

"Boende i mobila hem (exempelvis husvagnar och husbilar) under evakueringsorder måste lyda", skriver NHC.

"Livshotande orkanförhållanden"

Fema-chefen Craig Fugate skriver i ett uttalande att personer som bor i Matthews väg "kan förvänta sig livshotande orkanförhållanden, flodvågor, tropiska starka vindar, häftiga regn och all förstörelse det kan föra med sig"

President Barack Obama har utlyst federalt undantagstillstånd i Florida, South Carolina och Georgia inför Matthews ankomst. Omkring tre miljoner människor evakueras längs USA:s sydkust.

Obamas beslut innebär att delstaterna kan få federala bidrag för att reparera skador som orkanen orsakat.

Orkancentret konstaterar att vindstyrkorna ökar kraftigt med höjd och att man på 30:e våningen i en skyskrapa har vindar som klassas som en nivå högre än vid marken.

När orkanen når Florida finns risk för lokala tornador, häftiga regn och "livshotande" översvämningar.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03