Matsäck och bjudlunch i skolor och daghem – så påverkar strejken

Johanna Railo bjuder på varm mat i fyra Helsingforsdaghem där det annars blivit matsäcksmat under strejken. – Vi vill gärna dra vårt strå till stacken, säger vd Martti Paatela. Bild: Leif Weckström

Egen matsäck, smörgåsar, lunch som vanligt – eller sådan som utomstående donerar. Den politiska strejken påverkar daghem och skolor på olika sätt. Alla gillar inte att också privata företag har kommit till undsättning.

"Makaronilåda" står det på matlistan som är upphängd på anslagstavlan i daghemmet Fanny i Helsingfors. Men den här måndagen blir det ändrade planer på grund av fackförbundet JHL:s strejk.

Alternativet för grupperna Blåbär, Hallon och Smultron är inte fy skam det heller. Barn och personal får nämligen köttbullar och potatismos som ett privat företag bjuder på.

– Jättegott, lyder en recension i Hallongruppen.

En stund senare väcker ändå mosets konsistens viss förvåning. Det är hårdare än det som vanligen serveras, konstateras det vid bordet.

Egen mat på tisdag

Den mest märkbara konsekvensen av den politiska strejken, som pågår måndag och tisdag, är att matförsörjningen i skolor och daghem påverkas.

I Esbo får drygt sjuttio daghem ingen mat levererad till sig – och föräldrar uppmanas packa med matsäck också på tisdag. Av daghemmen är knappt tio svenskspråkiga.

Ida Stolt-Haglund är utvecklingschef vid Svenska bildningstjänster i Esbo och säger att hon av föreståndarna på de här daghemmen fått beskedet att alla barn haft egen mat med sig.

– Köket har också reserverat mjölk och bröd så det är inte helt tomt utan vi har lite reserv så man klarar dagen.

Enligt Minna Ahola, måltidstjänstdirektör i Esbo, har alla skolelever fått någon form av mat, varm lunch eller matsäckspaket på måndagen.

I Helsingfors har alla skolor och daghem som Helsingfors stads servicecentral har hand om fått mat, och de flesta, närmare 400, varm sådan. 116 enheter har enligt måltidsservicechef Airi Rintamäki fått smörgås, yoghurt och frukt.

– Det har gått överraskande bra, säger hon.

I både Helsingfors och Esbo rekommenderas de som behöver specialdiet att ha med sig egen mat.

På daghemmet Fanny fick barnen på måndagen äta sin lunch ur lådor. På tisdag blir det makaronilåda. Bild: Leif Weckström

På daghemmet Fanny är föreståndaren Astrid Hammarström-Boughdiri tacksam över att i stället för mackor – som hade stått till buds från stadens sida – kunna duka fram köttbullarna.

– Att barnen får ett varmt mål i magen är jättefint, säger hon.

Föräldrarna har i stället ombetts packa med mellanmål. Ingen frukost serveras heller under strejkdagarna.

Söndagsjobb

Under strejken har flera företag runtom i Finland ryckt in och bjudit på mat. Ett av dem är Epic Foods som kört ut matlådor till fyra daghem i Helsingfors, bland dem Fanny.

Vd Martti Paatela säger att idén väcktes då de anställda började diskutera hur läget såg ut för deras egna barn. I stället för att, som vanligt, leverera mat till arbetsplatser och hem, bestämde företaget sig för att portionerna får gå till barnen i stället.

Paatela och Johanna Railo på företaget säger att ingen i teamet motsatte sig idén, även om det krävde en viss insats redan på söndagen.

Kampanj eller inte?

Alla ser ändå inte med blida ögon på de olika företagarnas insatser. Vänsterförbundets ordförande Li Andersson frågar sig till exempel på Twitter "var de oroade företagarna var då barnbidrag och folkpensioner skars ner" samt då gruppstorlekar växte och personal i småbarnsfostran har krävt mer lön. I Helsingin Sanomat kallar hon matutdelningarna en kampanj mot fackföreningsrörelsen.

Företagarna i Finland berättar på sina webbsidor om hur flera företag har ryckt in. Vd Mikael Pentikäinen säger till Helsingin Sanomat att intresseorganisationen inte har koordinerat eller planerat insatserna, men gärna gett råd om hur man kontaktar servicehem, daghem och skolor.

Strejken är en protest mot regeringens planer på försämrat uppsägningsskydd i småföretag. Företagarna i Finland har välkomnat och talat varmt för lagförslaget och menar att det kommer att höja sysselsättningen.

På Epic Foods säger vd Martti Paatela att idén till matutdelningen är företagets eget initiativ som inte har något med företagarorganisationen att göra.

– Vi vill inte störa strejkrätten, men vi tycker att strejken riktas mot fel målgrupp.

Han tycker också att dagen är dåligt vald, en måndag dagen efter höstlovet kan de som har det knappt vara speciellt hungriga.

Minna Ahola, måltidstjänstdirektör i Esbo, säger att hon ibland nås av respons från skolorna om att det gärna ska planeras in stadigare mat på måndagar.

Severi Ruuska lastar bilen vid Helsingfors stads servicecentral för leverans till skolor och daghem. I drygt hundra enheter serveras det matsäcksaktig lunch på måndag och tisdag. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

"Har fått nog"

Eija Paananen är huvudförtroendeman för strejkande JHL vid Servicecentralen i Helsingfors. Hon säger att ingen vill såra barn eller vuxna.

– Vi beklagar.

Hon anser ändå att stora saker står på spel som motiverar strejken.

Hon talar förutom om anställningsskyddet om andra åtgärder från den sittande regeringen som enligt henne riktat sig mot just de lågavlönade som i hög grad är de som står för mat- och städtjänster i kommunerna, och som är de som nu är i strejk.

– Allt har lett till att vi är väldigt trötta och har fått nog av regeringens agerande.

Vad gäller företagen som nu har lagat mat till skolor och daghem säger hon att det är fint att hjälpviljan har vaknat, men efterlyser liknande stöd andra gånger också.

– Man måste komma ihåg att det här inte gäller bara mig, utan faktiskt påverkar långt in i framtiden.

I Fågelberga i Esbo åt en skolelev medhavd matsäck på måndagen. Specialdieter har tillgodosetts begränsat under JHL:s strejk. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning