Maträtter för bråda vardagsveckor

Bild: Karin Lindroos

När vardagen är fylld med aktiviteter, hobbyer, möten och läxläsning kan det vara svårt att hinna tänka på hälsosam husmanskost. Frestelsen är stor att man köper hem något snabbt, enkelt och antagligen mindre nyttigt. Här kommer recept på köttgryta, fiskpanna, kycklingbullar, bönsoppa och rårakor – fem relativt enkla maträtter som passar barnfamiljer.

Grunderna för både livsstil och matvanor skapas redan när vi är barn. Barn som vuxit upp i hem där man lagar hälsosam och näringsrik mat tenderar att fortsätta med de hälsosamma levnadsvanorna när det är dags att flytta hemifrån och stå på egna ben.

Men för en förälder är uppgiften inte alltid så lätt då man befinner sig mitt i småbarnsåren. En planerad matlista hjälper långt på vägen. Spara den här sidan för framtida veckor då du vet att det blir körigt. Recepten följer näringsrekommendationerna och är baserade på inhemska råvaror.

RECEPT: Solveig Backström, Finlands svenska Marthaförbund

FOTO: Karin Lindroos, Finlands svenska Marthaförbund

Soppa på bondböna

4 portioner

Tillredning: Cirka 30 minuter

Bild: Karin Lindroos

2 dl torkade krossade bondbönor

½ liter vatten

½ tsk salt

1 rödlök

2 msk olja

1 bit chilifrukt

500 g tomater på burk

½ grönsaksbuljongtärning

3 dl vatten

1 krm svartpeppar

1 msk tomatpuré

Tillbehör: Smetana och persilja

Skala och finhacka löken. Fräs i olja, tillsätt finhackad chili. Slå över av vattnet. Tillsätt bönkrosset, låt småkoka cirka 20 minuter. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme. Smaka av och servera med en klick örtsmetana.

Kycklingbullar

4 portioner

Tillredning: 30 minuter

Bild: Karin Lindroos

400 g kycklingfärs

0,5 dl havrekli

1 dl mjölk eller surmjölk

1 vitlöksklyfta, pressad

½ dl persilja, hackad

½ tsk rosmarin, ½ tsk salt, peppar

Smör till stekning

Blanda kycklingfärs, havrekli, mjölk, persilja och den pressade vitlöksklyftan. Salta och peppra efter smak. Rulla till köttbullar och stek bullarna på medelvärme tills de är genomstekta eller grädda dem i ugnen i 225 grader 10–15 minuter. Servera med kokt potatis, djupfrysta ärter och smaksatt gräddfil (persilja, peppar).

Fiskpanna

4 portioner

Tillredning: 30 minuter

Bild: Karin Lindroos

6 skalade och tärnade potatisar

3 skalade och tärnade morötter

1 skalad och hackad lök

2 skalade och finhackade vitlöksklyftor

2 msk rybsolja

500 g krossade tomater

5 dl fiskbuljong eller vatten

Salt, peppar, 1 tsk timjan

1 citron

400 g fiskfilé, torsk eller abborre, tinad och skuren i bitar

Fräs potatis, morötter, lök och timjan i rybsolja. Tillsätt krossade tomater och fiskbuljong, koka sakta 15–20 minuter. Smaksätt grytan med peppar och några droppar citronsaft. Tillsätt fiskbitarna i grytan och koka sakta några minuter.

Rårakor

4 portioner

Tidsåtgång: 30 minuter

Bild: Karin Lindroos

8 stora mjöliga potatisar, morot, rotselleri

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3–4 ägg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

rybsolja och smör

Skala och riv potatisen. Du kan gärna blanda morot och rotselleri med potatis. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda potatis, rötter och lök med äggen. Krydda med salt och peppar. Bryn fett i en plättpanna och klicka ut smeten. Stek rårakorna gulbruna och frasiga på båda sidor.

Servera till en bit fisk, kyckling eller grynost.

Köttgryta

4 portioner

Tillredning: 30 minuter

Bild: Karin Lindroos

400 g kalkon/kyckling/nötköttfärs

1 gul lök

2–3 morötter

100 g vitkål

1 dl röda linser

1 tsk paprikapulver

½ msk sojasås

2 msk vetemjöl

4–5 dl vatten

Till servering: 2 dl yoghurt, kokta korngryn

Skala och skär morot i slantar. Strimla vitkål. Skala och hacka löken. Bryn färsen i olja. Tillsätt lök, vitkål, morot, linser, kryddor och vetemjöl. Rör ner vätskan litet i sänder. Låt koka tio minuter och smaka av såsen.

Servera grytan med kokta korngryn och en rejäl klick yoghurt.

Fler lättlagade vardagsrecept finns på recept.martha.fi

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning