Matildas avslöjade ruskiga luckor i Brasilien

Australien stod för en mäktig vändning mot självaste Brasilien. Bild: Pascal Guyot/Lehtikuva-AFP

Nu eller aldrig har devisen varit då det gäller Australien eller Matildas som det populära landslaget också kallas. Efter 40 minuters spel mot Brasilien lutade det åt aldrig. En timme senare hade Australien vänt på steken och kan bli livsfarliga i fortsättningen.

Då evigt unga och fortfarande livsfarliga, eller dödsfarliga som dansken säger, Marta och Cristiane gjort var sitt mål såg det riktigt mörkt ut.

Men Ante Milicic och hans spelare såg redan före paus att luckorna fanns och att oordningen i de brasilianska leden stundtals var påtaglig. Då Brasilien i paus tvingades byta ut både pudelkloka Formiga på det centrala mittfältet och Marta också klev av föll lagets spel ihop som det berömda korthuset. Det blev de öppna dörrarnas halvlek i bästa, gästvänliga brasilianska stil. Lite som att bjuda Australien på en grillfest. Båda länderna har som bekant en viss försmak för att slänga allt som går på grillen. Efter 90 minuter var det australierna som satt och myste med den perfekt grillade flanksteken medan brasilianskorna tvingades hugga tänderna i en kruttorr och vidbränd kyckling.

Brasilien har aldrig vunnit något stort trots all stjärnglans. Vore oerhört överraskande om denna upplaga skulle göra det för här finns flera betydande brister i såväl uppbyggnadsfasen som positions- och passningsspel. Det saknas på något sätt rätt rytm i spelet. Några offensivt briljanta spelare räcker inte riktigt till.

Australien rättade till sina löpningar, press och passningar i paus och tre mål och 20 minuter stod det 3-2 på ljustavlan. Nu eller aldrig? Med sitt kanske namnstarkaste landslag någonsin på benen var förväntningarna inför VM högt uppskruvade i det jättelika landet. Förlusten mot Italien fick varningsklockorna att ringa. Den inledande halvtimmen mot Brasilien gjorde att oljudet blev öronbedövande. Men nu finns allt skäl till optimism.

I synnerhet som Jamaica står för motståndet i den sista gruppspelsmatchen. Dessutom har en del nyckelspelare i Australien inte kommit upp i förväntad nivå ännu. Van Egmond och Kerr för att nämna ett par ska kunna bättre, i synnerhet den förstnämnda.

Och så måste Milicic hitta på något i defensiven. Två insläppta mål per match är minst ett för mycket om drömmen om en första medalj ska gå i uppfyllelse.

Jonas von Wendt Reporter

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning