Mathilda Larsson vann Arvid Mörne-tävlingen

Svenska Folkskolans Vänners skrivtävling för under 30-åringar gällde denna gång noveller. Första pris gick till Mathilda Larsson från Helsingfors.

Mathilda Larssons novell Regnet slutar aldrig falla över fabrikerna i Łódź tilldelades första pris, 5 000 euro. "En stramt berättad, finessrik gestaltning av den trevande vänskapen mellan den högpresterande Elena och det slarviga berättarjaget. Texten tvinnar berörande samman universitetsvärld, härkomst och tillkortakommanden med tvånget att pressa fram en livshistoria ur någon annan", lyder prismotiveringarna.

Andra pris gick till Jessika Kriss Holmlund, Åbo, för novellen Silverfiskar och tredje pris till Oskar Lindholm, Helsingfors för novellen, Äckleciastes. Två hedersomnämnanden delades också ut, till Mårten Sandström, Berlin, för novellen Boutonnièren, och Sarah Åkerman, Vasa, för En annorlunda tid.

Juryn bestod av litteraturvetaren Maria Österlund (ordförande), författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt och författaren Peter Sandström. Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46