Maten har blivit billigare

Bild: Markku Ulander

För två år sedan började S-gruppen sänka sina livsmedelspriser. Trenden fortsätter och maten har blivit billigare.

I Helsingin Sanomats aktuella prisjämförelse med en varukorg med 30 produkter var korgen som plockades ihop på S-kedjans Prisma i Vanda billigast, den landade på 31,60. Den nästbilligaste korgen, från Lidl, kostade 34,50. Spridningen är bred, de dyraste varorna fanns på Stockmanns matavdelning, där kostade korgen 59,98.

I februari 2015, ungefär när S-kedjan lanserade sin priskampanj, kostade motsvarande varor 46,87.

På ett år har Prismas korg blivit omkring en tredjedel billigare, och samma trend syns också hos konkurrenterna, även om deras priser har sjunkit måttligare.

De finländska livsmedelsproducenterna har varit oroliga över att de får betala för att konsumenterna får billigare mat genom lägre producentpriser.

Till en del finns det fog för farhågorna, i januari 2014 fick mjölkbönderna i medeltal 45,89 cent per liter, men i november i fjol låg literpriset på 38,53. Under samma tid har mjölken blivit 10 cent billigare för konsumenten.

Forskningsprofessorn Jyrki Niemi vid naturresursinstitutet Luke säger ändå i Vasabladet att de låga producentpriserna har andra orsaker än att varorna har blivit billigare på butikshyllorna. Han pekar på globala trender, som exportstoppet till Ryssland, vikande marknader i Kina och överproduktion.

Jonas Lundström vid andelslaget Närpes grönsaker, som producerar knappt 20 procent av Finlands gurkor, säger att livsmedelshandeln nu säljer gurkorna med förlust, men han betonar att handeln nog har hållit sitt löfte att inte sänka producentpriset.

Priskrig och hårdare konkurrens sätter ändå press på hela livsmedelskedjan. Både producenterna och industrin måste anpassa sina kostnader, men odlarna kan inte producera hur billigt som helst.

Ett motdrag är då att betona kvaliteten, och hoppas att konsumenterna är beredda att betala litet mera för inhemsk mat.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning