Mat värdig både asagudar och Busholmenbor

TALKOANDA. Mya Rydman ansvarar för Skøguls inredning som går i stilrent grått, svart och vitt med element av trä och betong. Med bygget och målandet fick hon stor hjälp av tiotals frivilliga nationsmedlemmar. Bild: Maja-Stina Andersson

Restaurang Skøgul vill bli ett avslappnat vardagsrum där grannar från Kvarteret Victoria kan umgås nästan när som helst på dygnet.

När HBL besöker Restaurang Skøgul dagen innan öppningen har målarfärgen knappt hunnit torka på väggarna. Krögarna fick nycklarna i handen så sent som den 15 maj men ingenstans syns den sista minuten-panik man rimligtvis kunde vänta sig. Genom de väldiga fönstren flödar ljuset in över träbord och svarta stolar. Det är svalt, modernt och hemtrevligt.

För det kan man tacka de tiotals frivilliga nationsmedlemmar från Teknologföreningen TF som under några intensiva veckor målat, inrett, marknadsfört och rent av byggt. Den långa bardisken i betong är gjuten på plats och alla borden är tillverkade av TF:are. "Den där väggen har jag målat" säger designansvariga Mya Rydman medan restaurangens styrelsemedlem Sebastian Sigfrids pekar på en annan: "Och jag den där!"

Från Otnäs till Busholmen

Allt började 2012 när Teknologföreningen fick grönt ljus för att bygga studentbostäder i det finlandssvenska Kvarteret Victoria på Busholmen. Studenterna måste ju ha någonstans att äta, och där tog idén om en egen restaurang fart. Bolaget som grundades fick namnet Täffä Café efter studeranderestaurangen i Otnäs som så länge som någon kan minnas har serverat mat åt hungriga teknologer.

Somliga element från TF har Skøgul också burit med sig till Busholmen. Bardisken i betong är en hyllning till TF:s nationshus betongbetonade arkitektur och den traditionella onsdagsspagettin som serveras där, har förvandlats till onsdagspasta på Skøgul.

Även namnet Skøgul anspelar på TF:s nationshus Urdsgjallar. I den nordiska mytologin dricker Valhallas gudar ur dryckeshornet Urdsgjallar, och det är valkyrian Skøguls uppgift att se till att hornet hålls fyllt.

– Vår uppgift är med andra ord att hålla teknologerna – och alla andra – mätta och nöjda, säger vd och restaurangchef Niklas Kamila.

Men målet är ingalunda att skapa ett tillhåll enbart för studerande.

– Vi har kommit hit för att bli områdets egen kvarterskrog och vill önska alla välkomna. Men vi vill också gärna höra vad folk tycker, så vi kan förändra oss om det behövs, säger han.

SKØGULS SPJUTSPETS. Sebastian Sigfrids, Mya Rydman och Niklas Kamila har arbetat nästan dygnet runt de senaste veckorna. Nu är Skøgul här – restaurangen som strävar efter att alltid kunna ge betjäning på svenska. Bild: Maja-Stina Andersson

Tanken är att kunderna ska kunna droppa in närhelst på dagen och få sig något till livs. På morgonen serveras kaffe från Kaffecentralen och bullar från Kannistos bageri, och vid halv elva startar lunchserveringen. På kvällen erbjuder Skøgul en heltäckande à la carte-meny, och den som bara är sugen på något smått kan välja och vraka i en snacks-meny med smårätter.

– Varje dag innehåller menyn också ett vegetariskt alternativ, som vi strävar efter att kunna göra veganskt vid behov, säger Kamila.

Kultur, mat och boende

Utanför Skøgul växer Busholmen upp med buller och byggdamm. Själva Victoriakvarteret står ändå klart, och vägg i vägg med Skøgul håller Teater Viirus på att flytta in för tillfället. Inom kort ska det också komma en spårvagnshållplats strax utanför restaurangen, och om man har riktigt tur – en ställning för stadscyklar.

När allt är klart är det meningen att kvarteret ska bli ett centrum för kultur och konst på svenska, samt erbjuda boende för en brokig skara människor: unga, äldre, studerande, barnfamiljer och artister.

– Vi har också funderat på att låta olika konstnärer ställa ut sin konst på Skøguls väggar, så om det finns intresserade kan de ta kontakt, tipsar Mya Rydman.

Victoriahusen ägs av en rad stiftelser och föreningar och många av dem har helt konkret hjälpt Skøgul på fötter. Talkoandan värmer restaurangchefen:

– Det finns ett stort nätverk av människor som tror på oss och vill att det ska gå bra, och tack vare dem har vi redan bokningar för de allra första dagarnas à la carte. Det känns bra, säger Kamila.

MAT FRÅN GRUNDEN. Skøguls mat ska tillverkas på plats, det är en av restaurangchefen Niklas Kamilas viktigaste ledstjärnor. – Jag undviker in i det sista att köpa in färdig mat och alla huvudrätter görs från grunden i vårt eget kök, säger han. Bild: Maja-Stina Andersson

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning