Mat, sprit, debatt och kultur

Hanaholmen firar sina nya renoverade lokaler med sommarfestivalen Nordiska nætter som pågår på fredag och lördag. Utbudet är en imponerande kombination av kultur, musik, gastronomi och samhällsdebatt.

Med ett jättelikt kalas inleds festen på Hanaholmen i dag, fredag klockan 15. Nordiska sötsaker och bakelser är framdukade på terrassborden och den som vill hugga in kan göra detta till tonerna av kantelemusik, framförd av Sinikka Langeland.

Kalasbordet är gratis men lite senare (kl. 17) öppnas vinbaren där man kan köpa akvavit och snaps och lära sig vilket brännvin som gör sig bäst med choklad.

Kulinariska äventyr erbjuds även med den danska kändiskonditorn Mette Blomsterberg som demonstrerar hur man skapar smarriga bakverk (kl. 17).

Fredagens faktaprogram består av bland annat en diskussion om folkrörelser, bildning och demokrati (kl. 16.30), en debatt om tidningarnas överlevnad (kl. 17.30) och ett föredrag om arvet efter Ingmar Bergman (kl. 20).

Kvällens musikstjärna är sverigefinska Iiris Viljanen (kl. 19.30).

Lördagens debatter handlar om bland annat värdet av humanistisk forskning (kl. 19), hur Island överlevde bankkrisen (kl. 20.30) och nordisk stadsplanering (kl. 20.30).

Finsk feelgood på film debatteras kl. 19.

Evenemanget avslutas med en konsert med Anna Järvinen (kl. 21.30).

Hela programmet finns på hanaholmen.fi.

Biljetterna till Nordiska nætter kostar 25 euro för båda dagarna och 18 euro för en dag. Festivalen sponsras av Kulturfonden för Sverige och Finland, Kulturfonden för Finland och Danmark, Kulturfonden för Finland och Norge samt Kulturfonden Island-Finland.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning